Прокуратурата внесе в съда делото за боклука срещу Красимир Живков и Бобокови


Специализирана прокуратура внесе в съда делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима души, обвинени за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщиха от спецпрокуратурата.

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май миналата година в няколко града – София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.

Атанас Бобоков и Красимир Живков ще отговарят пред спецсъда по обвинение в ръководене на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 г., с користна цел, са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.

Атанас Бобоков е обвинен и че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, но прокуратурата не посочва точния размер на неплатените данъци. Живков пък ще отговаря и престъпление против народното здраве и околната среда, извършено в съучастие със собственика на фирма за рециклиране на отпадъци от Ботевград Васил Коцев.

Освен за участие в организираната престъпна група Николай Миховски и Васил Коцев са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. Пламен Бобоков ще отговаря само за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд за документно престъпление.

По време на разследването са извършени много огледи на местопроизшествия край област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, при които са установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци са били заровени на различни нерегламентирани места в страната, твърдят от прокуратурата и посочват, че тези отпадъци не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Красимир Живков бе изведен от сградата на министерството от служители на бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор и спецпрокурори в началото на месец май 2020 г.© Велко Ангелов
Красимир Живков бе изведен от сградата на министерството от служители на бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор и спецпрокурори в началото на месец май 2020 г.

Внесените в съда материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и много веществени доказателства. От прокуратурата припомнят, че за ръководителите на престъпна група предвидените в закона наказания са лишаване от свобода от 5 до 15 г., а за участниците – от 3 до 10 г. затвор.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 г. и глоба от 15 до 50 хил. лв. За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 г. и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.

Междувременно, докато разследването срещу групата течеше, прокуратурата сключи споразумение с трима от обвиняемите. На 21 януари съдът одобри споразумението, след като тримата се признаха за виновни.

Така бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов получи година и половина условно наказание, бизнесменът Айгюл Еминов – 2 години, и бившият директор на „Монбат рисайклинг“ Васил Богданов – 1 година. Богданов (бивш служител на Бобокови), е и основен свидетел на обвинението. Изпитателният срок и за тримата е три години.

Comments

comments