„Продължаваме промяната“ предлага България да окаже военно-техническа помощ

 

„Продължаваме промяната“ предлага в тяхното предложение да се запише оказване на военно-техническа помощ, съобразно възможностите на Република България, както и съобразявайки писмото на украинския посланик.

Това заяви от парламентарната трибуна Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“. В първоначалното предложение на управляващата партия беше записано, че България ще оказва помощ на Украйна според възможностите си, но никъде не се споменаваше изрично изпращането на военна помощ. Вместо това е записано, че ще се оказва подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната, чрез „законодателни и организационни мерки“.

 

Силата е на страната на този, който застава на правилната страна

 


Атанас Михнев, депутат от „Продължаваме промяната“

 

„Така или иначе България увеличи износа на оръжие, така или иначе Путин ни спря кранчето и се оказва, че можем „форевър“ (бел. ред. от английски език – завинаги) без този газ. Време е България да прекрачи червените линии и да каже позиция спрямо войната. Време е да се обединим около принципите за мир и свобода. Днес е 4-и май, това е денят на силата ( във филма „Междузвездни войни“, в който се употребява фразата: „Нека силата да бъде с вас“). „Силата е на страната на този, който застава на правилната страна“, заяви още Михнев.

Според Даниел Митов от ГЕРБ е „срамно българското правителство да натиска друга държава да решава вътрешнокоалиционни проблеми и да легитимират определени въртеливи движения“. От трибуната той предложи да се призова само предложеното от ГЕРБ.

Атанас Славов от „Демократична България“ подкрепата за отбраняващия се е „задължение, политически морален наратив“, а не въвличане във война.

Според Славов предложението на обединението дава мандат на правителството да окаже помощ, от каквато има нужда от Украйна. „Нашето настояване е нека не ограничаваме подкрепата до този конкретен момент. Може би сега Украйна има нужда да ремонтираме техниката и, но впоследствие ще има нужда от боеприпаси. Нека гласуваме помощ не само за конкретния момент“, заяви още Славов.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов оттегли предложението на партията си за смяна на членове на постоянните членове на няколко комисии, за да може да започне разглеждането на трите предложения на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на помощ на Украйна.

 

 

„Убихме достатъчно време. Всички очакват от нас да дебатираме по най-важната тема“, заяви Йорданов от парламентарната трибуна.

 

Така разискванията започнаха с прочитане на доклада на комисията по външна политика, която на 20-ти април взе решение да помогне на Украйна, но не с оръжия.

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments