При нужда: Превръщат сградата в парк „Македония“ в полева болница

Днес в конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавируса, на заседанието присъстваха представители на лечебни заведения, директора на РЗИ Благоевград и директора на  ОД на МВР Благоевград, както и кмета на Община Благоевград г-н Румен Томов.

Заседанието откри председателят на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса  г-н Бисер Михайлов,  като запозна присъстващите с информация получена минути преди заседанието от председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор  проф. Венцислав Мутафчийски, относно създадената епидемиологична обстановка в страната и подготовка на медицинския персонал за клинично поведение при пациенти с коронавирусна инфекция, съдържаща  – клинично поведение при пациенти с тежка остра респираторна инфекция, когато се подозира инфекция с коронавирус; Алгоритъм при поставяне на лични предпазни средства; Протокол за лечение на потвърдени случаи на COVID-19 .

Областният управител Бисер Михайлов постави пред присъстващите членове идея за обсъждане и последващо гласуване, относно предстоящ риск от рязко увеличаване на болните от COVID – 19 в предвид на това, че вече се намираме в кривата на повишаване на заболелите от коронавирус и при създала се ситуация и необходимост за разкриване на допълнителни легла, да се формира полева болница, като подходящо място за това е сграда намираща се в парк „Македония“, която може да се снабди с нужните легла предоставени от резерва на Министерство на отбраната. Г-н Михайлов подчерта, че това предложение важи само при създала се нужда в кризисна ситуация, като уточни, че предлага сградата в парк Македония, защото тя е изолирана и лесно охраняема поради това, че терена е ограден. Предложението бе гласувано и прието единодушно. При възникнала необходимост сградата в парк „Македония“ може да бъде преустроена в полева болница.

Важен акцент, върху който се дискутира бе и ситуация, при която има бум от болни с COVID-19, пристигащи в МБАЛ Благоевград с тежка дихателна недостатъчност с доказан коронавирус, както и при съмнение за COVID-19, при така създала се ситуация ще възникне нуждата от поеме на останалите случай, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус, цялата останала спешност, като например тези с фрактури, инфаркт и т.н. Взето бе решение потоците да се разделят и  МБАЛ „Пулс“ да поеме останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус.

Екипът на Областна администрация Благоевград призовава гражданите да останат по домовете си и да спазват всички противоепидемични мерки.

Comments

comments