Присъственото обучение за големите ученици ще започне с максимум 40% в училище

Учениците от 5 до 12 клас ще се връщат в училищата от 4 февруари, но при определен ред. Това съобщи днес във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Най-вероятно първи в класните стаи ще са учениците от 7, 8 и 12 клас. По-големите ученици учат електронно от 27 ноември. Тези от 1 до 4 клас се върнаха присъствено от 4 януари.

„От 4 февруари (четвъртък – бел.ред.) започват присъствено обучение по три класа от горните класове (от 5 до 12) в системата на средното образование – това са 37.5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище“, обясни днес Костадин Ангелов.

Пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова уточни, че все още се обсъждат вариантите, при които учениците от 5 до 12 клас да се върнат в училище. Най-вероятно ще се започне със 7, 8 и 12 клас.

Матурите засега не се отменят

По повод предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4 и 10 клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове.

Comments

comments