„Прима инвест БГ“ готова да инвестира 30 млн. лв. за развитието на Ски център „Картала“ над Благоевград

Бъдещите планове за развитието на Ски център „Картала“ бяха обсъдени на публична среща, по време на която основният акционер в „Прима инвест БГ“ ООД и управителят на Дружеството представиха визията си за развитие на зоната, намираща се в местността „Бодрост“.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, общински съветници и граждани също взеха участие в срещата. От думите на градоначалника стана ясно, че бъдещето на „Картала“ е стратегически важно за развитието на Община Благоевград.

Владимир Александров, изпълнителен директор на „Армако“ и управител на „Прима инвест БГ“ ООД коментира, че преди няколко години с голямо желание са придобили този актив, въпреки че това, което са заварили е било в много лошо състояние. С преки инвестиции от 11 млн. лв. са успели да стабилизират ски центъра.

По думите на Александров, основната цел на фирмата – инвеститор е да развие Ски център „Картала“, превръщайки го в модерен курорт, който да отговаря на всички съвременни изисквания, изцяло съобразен със законодателството на Република България.

„Планираме нови инвестиции в размер на 30 млн. лв., но дали това ще се случи зависи от възможностите, които ще получим за развитието на курорта“, коментира още той.

Това, което се предвижда е изграждането на нови писти, нощно осветление, паркинг с 300 места, нови лифтове и влек, леглова база. Освен това се планува превръщането на курорта в целогодишно място за развитието на туризъм чрез изграждането на различни видове атракционни, които да се ползват през летните месеци, както от деца, така и от любителите на велосипедния туризъм.

Арх. Белинчев от своя страна добави, че в продължение на близо 10 години, заедно с другия управител на „Прима инвест БГ“ Илия Ризов, проучват възможностите за развитието на Ски зона „Картала“.

„Курортът има предпоставки за развитието на целогодишен туризъм. Може да се развие много добър стратегически център за планински туризъм. Целта ни е от една страна опазване на природата, от друга повишаване на жизнения стандарт. Ски център „Картала“ е стратегически обект за целия регион. Предвиждаме изграждане на нови ски писти, съществуващата в момента е 5 км. Изграждане на нови лифтове, нова леглова база.

Предвижда се също изграждане на седалков лифт, влек горе на билото, нова писта, една по основна структура като леглова база и малки вилни сгради, които са допустими по Закона за горите. Пътища за достъп, транспортни, ВиК и ел, трасета. Всичко това го съобразяваме с разпоредбите на член 75 и член 77 от Закона за горите и член 124 от Закона за устройство на териториите. Всичко ще се прави на етапи – изменяне на общия устройствен план, ПУП-ове, план за регулация. Няма да се засегне голяма част от горските масиви“, добави той.

По време на срещата стана ясно, че това е само първата от много такива, на които тепърва ще се обсъжда бъдещето на Ски център „Картала“. Целта е да се намери баланс между възможностите за развитие на зоната и превръщането ѝ в предпочитана туристическа дестинация, от една страна, а от друга – да се съхрани природата.

Comments

comments