Приеха Програмата за приоритетите на Общински съвет Благоевград

На днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград, местните парламентаристи приеха „Програмата за приоритетите на Общински съвет Благоевград за периода 2023 – 2027 година“.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков изказа благодарността си към всички групи, които са направили адекватни предложения, които да бъдат включени в програмата.

„Документът е изчерпателен и отговаря на законовите изисквания. В него заложихме неща, които са важни за развитието на Благоевград“, каза още той.

По думите му програмата се основава на общите критерии за специфичност, измеримост, постижимост и реалистичност съобразно ресурсите и срока на настоящия мандат.

Съобразена с реалната икономическа и социална ситуация, актуалното състоянието на общинските финанси, както и финансовите задължения на община Благоевград. При разработване на програмата следва да се имат предвид основните насоки и перспективи в развитие на община Благоевград.

Програмата за приоритети в дейността на Общински съвет Благоевград е на основни точки, разширени и разделени в категории.

В основата си е поставено разбирането за развитие на община Благоевград като желано място за живот и работа, модел на справедливо и ефективно управление във взаимодействие с гражданското общество, свободна частна инициатива, предприемачество и иновации.

Сред основните приоритети, включени в програмата са: Върховенство на закона; Ефективност, предвидимост и публичност в процеса на вземане на решения; Налагане на образование, култура, спорт и екология като приоритетни области в развитието; Гарантиране индивидуалните права на всеки гражданин в общината; Социална отговорност, защита от дискриминация и приобщаване на рискови групи в общността; Създаване на качествена и сигурна среда за живот и работа; Стимулиране на инвестиционните процеси и ускорено икономическо развитие; Социално-икономическо развитие на всички населени места в община Благоевград; Насърчаване на планински, фестивален културно-исторически и бизнес туризъм и други.

Сред другите важни решения, приети от Общински съвет са: осигуряване на средства за обезпечаване на дежурствата на денонощните аптеки за 2024 година; дарение в полза на Първо РУ-Благоевград на движима вещ – частна общинска собственост, представляваща моторно превозно средство – лек автомобил марка:МАЗДА /MAZDA/, модел: ЦХ 7/CX7/, рама /шаси/: JMZER893600133615, кубатура: 2261, брой места: 4+1, цвят: черен, с регистрационен номер Е9378НМ, необходим за нуждите на полицейските и младши полицейските инспектори по териториално обслужване при Първо РУ – Благоевград; Даване на съгласие за членство на Председателя на Общински съвет Благоевград в Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

Comments

comments