„Престиж Бизнес“ загуби в КЗК битка срещу гимназиален директор в Гоце Делчев

Благоевградската строителна фирма „Престиж Бизнес 93“ ООД не успя да пребори в Комисията за защита на конкуренцията директора на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ Ангел Живков, който я класира на трето място в обществената поръчка за подобряване на енергийната ефективност на сградата, пише в. „Струма“.

Фирмата на Любен Янев и Георги Шапков атакува в КЗК решението на Живков от 15.12.2022 г., според което поръчката се печели от „Екодин“ ЕООД на Костадин Чакалов от Гоце Делчев с максимална оценка в процедурата от 100 точки, на второ място остава „Хим Билд“ ООД на гоцеделчевеца Иван Харизанов с 94,25 т., а трета е класирана „Престиж Бизнес“ с 89,03 точки. Според Л. Янев и Г. Шапков  с оценката си комисията ги ощетила незаконосъобразно, защото офертата им нямала никакви пороци. Според КЗК обаче жалбата на „Престиж Бизнес 93“ ООД е неоснователна, защото „Законът за обществените поръчки предоставя на
комисията съобразно нейната професионална и експертна компетентност да прецени
отделните технически предложения на участниците и да оцени същите съобразно утвърдения критерий за търсене на икономически най-изгодната оферта“. С други думи, за решението на КЗК е натежал фактът, че при прогнозна цена от 530 175,91 лв. без ДДС „Престиж Бизнес 93“ даде най-високата ценова оферта  – 524 617,28 лв., а победителят „Екодин“ спечели с най-ниска предложена цена от 514 535,13 лв.

Успокоение на жалбоподателя остава решението на КЗК да намали прекалено високия адвокатски хонорар от 8650 лв., поискани от школския директор, и в крайна сметка благоевградската фирма трябва да плати само 2000 лв. на гимназията.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Comments

comments