Премиерът: Националната свяст се формира, когато осмисляме и победите, и пораженията в нашата история

Националната свяст се формира, когато осмисляме и победите, и пораженията, които сме изпитали в нашата история. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край петричкото село Ключ, където присъства на историческия спектакъл „Неослепена памет“. Събитието е част от заключителната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

„В ден като днешния трябва да проявяваме високо чувство на национална отговорност. Едва ли има българин, който в ученическите си години да не е потръпвал, когато е достигал до урока за цар Самуил и за неговите воини. Не трябва да забравяме неговия подвиг, той е уникален в историята“, каза премиерът. Проф. Близнашки напомни, че водената от цар Самуил дългогодишна борба с могъщата тогава Византийска империя е представлявала съпротива на една самоосъзната политическа и етническа общност, която се е борила за своето съществуване. „Съпротивата след загиването на Първата българска държава продължава до възкресяването на българската държавност“, отбеляза още министър-председателят.

Проф. Георги Близнашки, държавният глава Росен Плевнелиев и Негово светейшество патриарх Неофит ще почетат паметта на великия български владетел на тържествената вечерна проверка-заря в Националния парк-музей „Самуилова крепост“, която ще отбележи завършека на богатата програма в рамките на инициативата за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил Български.

Comments

comments