Премиерите на Полша, Чехия и Словения отиват в Киев

Премиерите на Полша, Чехия и Словения ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал в обсадената столица на страната Киев във вторник (15 март).

Според официално съобщение на полското правителство пътуването се организира в съгласие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Целта на посещението е да потвърди недвусмислената подкрепа на целия ЕС за суверенитета и независимостта на Украйна и да представи широк пакет от подкрепа за украинската държава и общество“, се казва в изявлението.

Посещението на Матеуш Моравецки, Петер Фиала и Янез Янша бе координирано с международни организации, включително ООН.

„Европа трябва да гарантира независимостта на Украйна и да покаже, че е готова да съдейства за възстановяването“, написа полският премиер Моравецки във Фейсбук, където обяви пътуването.

„Днес Грузия, утре Украйна, вдругиден балтийските държави, а по-късно може би е време за моята страна, за Полша“ – така Моравецки цитира бившия полски президент Лех Качински, който каза тези думи в грузинската столица Тбилиси през 2008 г., когато страната също бе изправена пред агресия от страна на Русия.

„Посещението му тогава промени възприятието за тази война, а голямата проява на смелост вдигна духа на грузинците и все още се помни по целия свят“, написа ръководителят на полското правителство във Фейсбук.

Тримата премиери ще бъдат придружени и от Ярослав Качински, който в момента е председател на полския комитет за национална сигурност и отбрана.

Делегацията е отпътувала за Киев с влак и е пристигнала малко след 8 часа сутринта във вторник.

Не бяха оповестени повече подробности за пътуването, включително дали Русия, която започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, е била информирана.

Comments

comments