Президентът към Карадайъ: Родината майка на Кирил Петков е България. Вашата коя е?

Скандал покрай канадското гражданство на Кирил Петков се разрази на срещата между президента Румен Радев и ДПС преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

По време на консултацията с държавния глава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново се опита да повдигне темата кога и дали икономическият министър се е отказал от канадско гражданство.

Президентът Радев му отговори повече от остро.

„Странно е, че точно вие повдигате този въпрос! Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата и получих еднозначен отговор. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Коя е вашата родина майка, г-н Карадайъ“, попита държавният глава.

Карадайъ отговори, че за 51-годишната си възраст е доказал, че родината му е България, а президентът контрира, че е чул друг отговор от лидера на ДПС по време на едно от посещенията му в Турция.

Преди да се стигне до скандала срещата течеше протоколно.

Страната е изправена през комбинация от кризи и тези кризи изискват държавническо отношение, прозорливост, усилие от всички парламентарно представени партии за съставяне на редовен кабинет, заяви президентът.

Той отбеляза, че на всички е ясно, че само редовен кабинет с широка парламентарна подкрепа може да изведе страната ефективно и устойчиво от задаващите се кризи и че за това е нужен диалог, компромис и консенсус.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че наистина страната е изправена пред много кризи – и здравна, и социална, и икономическа, евентуално и финансова, но, по думите му, в момента е факт и политическата криза.

Очертават се и допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната, отбеляза Карадайъ.

Той припомни, че ДПС има едно категорично условие за безусловна подкрепа, от което не биха отстъпили – възстановяването на нормалността в политиката и възстановяването на демокрацията в нашата страна. Карадайъ отбеляза, че възстановяването на демокрацията не може и не бива да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти

Comments

comments