Президентът иска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски

 

Президентът Румен Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парка „Росенец“, сред които е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Държавният глава е настоял още утре да се преразгледа необходимостта Националната служба за охрана (НСО) да пази Ахмед Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Президентът направи изявление по темата, след като във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и съпартийци се опитаха да стигнат до плажа в база „Росенец“, където е т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган, но не бяха допуснати от анонимни охранители (още четете тук).

Днес държавният глава потвърди, че охранителите, бутали Иванов, са от НСО. Той каза, че е имал разговор с началника на НСО Красимир Станчев и тече служебна проверка за правомерността на действията им на брега на „Росенец“.

 

„Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършват проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонения от законите да се набележат мерки“, каза Румен Радев днес.

Държавният глава припомни, че още през декември е заявил, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Той цитира закона, според който кого допълнително ще охранява службата не зависи от президента, а от тричленна комисия, в която влизат началникът на ДАНС, главният секретар на МВР и началника на НСО.

 

„Именно подопечните на премиера – ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“, каза Румен Радев. Той обяви, че днес е настоял Красимир Станчев още утре да свика комисията, за да се разгледа необходимостта от охрана от НСО на Доган и Пеевски, след като през декември представителите на изпълнителната власт са я потвърдили въпреки неговото искане.

Румен Радев каза, че очаква ресорната комисия в парламента да изпълнява контролните си функции над НСО. В отговор на призивите да упражни правомощията си относно НСО, той каза, че приетият през 2015 г. закон реално е отнел тези правомощия – допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание.

 

„Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, завърши Радев.

Comments

comments