Президентът вероятно разпуска парламента следващата седмица, изборите – на 2 октомври

Президентът Румен Радев вероятно ще разпусне 47-мото Народно събрание още следващата седмица – в сряда или четвъртък, пише „Дневник“. Така държавният глава може да определи предсрочните парламентарни избори да са на 2 октомври, след като тъкмо той обяви преди около две седмици, че „най-целесъобразно е те да се проведат в началото на следващия месец.

По-рано в сряда (27 юли) с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ парламентът отхвърли да се гласува програмата за управление, внесена от БСП, за управление до края на годината. Заради това социалистическата партия реши още в утрешния четвъртък да върне неизпълнен последния трети мандат за съставяне на правителство.

Програмата беше договорена още при първия мандат – на „Продължаваме промяната“ – със социалистическата партия и „Демократична България“, а при преговорите около третия мандат БСП добави и предложения на „Има такъв народ“. Но заради запис от среща на парламентарната група на „Демократична България“ лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му няма да подкрепи правителство с третия мандат.

До разпускането на парламента депутатите трябва да намерят решение за комисията за комисията за енергийно и водно регулиране, която след решение на Конституционния съд е без председател и действията ѝ са блокирани. Засега обаче депутатите не могат да се разберат как да действат.

Конституцията не предвижда срок, в който президентът трябва да разпусне парламента след неуспешно трети изпълнен мандат, но и при липса на каквото и да било разбирателство в парламента, няма логика да го бави. В Конституцията пише, че изборите за ново Народно събрание трябва да са най-късно до два месеца след разпускането на предходното. В изборния кодекс пък пише, че президентът трябва да определи коя е датата за избори не по-късно от 60 дни преди самия ден. Тоест, за да бъдат изборите на 2 октомври, президентът трябва да разпусне парламента на 3 август (следващата сряда), като август има 31 дни, а септември има 30 дни.

Comments

comments