Президентството за питането може ли Гешев да разследва Радев: Очакваме развитие по делото

След като днес се разбра, че главният прокурор Иван Гешев е поискал тълкуване на конкретни текстове от конституцията, свързани с имунитета на президента, от администрацията на държавния глава Румен Радев коментираха, че очакват развитие по делото.

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд (КС), очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията“, посочиха от „Дондуков“ 2 в отговор на питане на „Дневник“.

Според чл. 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на техните функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. В тази връзка Гешев задава шест въпроса до КС.

Сред тях са дали записаното в основния закон понятие „държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента, съответно дали данни за съпричастност на някого от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Източник: Дневник

През лятото антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при Румен Радев след проверка по два случая – покупка на жилище и сключване на допълнително споразумение за работа на бъдещата му съпруга, на която е началник.

Comments

comments