Презентация на тема: „Средновековно облекло, въоръжение и снаряжение“

IMG_6075

На 7 март Калина Атанасова и Жасмин Първанов от Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” представиха в Югозападен университет „Неофит Рилски” средновековно облекло, въоръжение и снаряжение.

В присъствието на студенти и преподаватели от Катедрите „Културология”, „История” и „Изобразително изкуство” гостите от Варна наблегнаха на изворите, върху които те правят своите възстановки, и чрез източниците проследиха промяната в облеклото и въоръжението през вековете. Бяха представени облекла на простолюдието, войните и аристократите.

Лекцията и възстановките предизвикаха голям интерес не само сред академичната общност на ЮЗУ „Неофит Рилски”, но и сред граждани на Благоевград. Голям интерес бе породен и у студентите, изучаващи дисциплини, свързани със средновековната епоха в отделните специалности „Културология”, „История”, „Мода”. За тях бе особено важно да видят Средновековието през друг ъгъл, извън теоретическата част и книгите; да се „докоснат”до бита и всекидневието на средновековния българин.

Представените възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение бяха от Първото и Второто българско царства. Накрая всички се обединиха около идеята тези семинари да продължат и в бъдеще.

IMG_5942

IMG_6077

         Студентският клуб „Проф. Иван Дуйчев” към Катедра „История” към Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски” се включва в кампанията на ISHA Sofia за събиране на книги от български автори за българското малцинство от област Гора (Албания). В Република Албания живеят около 50 000 българи, които остават извън българската образователната система. Голяма част от тях желаят да изучават и четат на български език. До 28 март всеки, който има желание, може да дари книги от български автори и учебници по български език от I-ви до IV-ти клас за българското малцинство от област Гора. Даренията се събират в Университетската библиотека на Югозападен университет „Неофит Рилски” до 17:00 ч. на 28 март 2018 г.

Comments

comments