Представиха книгата „Ален мак самотен“ в Благоевград

DSC_0439

Представиха книгата на британската авторка Мерсия Макдермот „Ален мак самотен“, посветена на живота на Димитър Благоев в Благоевград. Събитието се проведе в зала „22 септември“, а сред гостите бяха академик Васил Гюзелев, историк и изследовател, журналистът и издателят Христо Георгиев, Ана Райкова, близка приятелка на авторката и проф. Йордан Костадинов.

Мерсия Макдермот освен автор на книгата е и почетен гражданин на Благоевград. От 4 книги, 2 са за Гоце Делчев и за Яне Сандански. Тя е неразривно свързана с нашия край и нашата история.

Книгата за историята и живота на Дядо Благоев бе представена при голям интерес пред жителите и гостите на Благоевград. Във видеосъобщение Мерсия Макдермот поздрави присъстващите. В края на презентацията, кметът Камбитов обяви, че голям брой книги ще бъдат дарени на обществени и училищни библиотеки в Благоевград, за да бъдат достъпни за всеки.

В книгата „Ален мак самотен“ авторката разказва за бурния живот и делото на Димитър Благоев и тежките времена, в които е живял, преди един век. Това е четвъртият труд на писателката, в който тя пише за велики българи. Мерсия Макдермот има издадени книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, с които предизвика огромен интерес сред българските читатели.
Настоящата книга се предлага за първи път на българския пазар. През 2014 година книгата за Дядо Благоев се публикува в Англия.

Мерсия Макдермот е британска и българска историчка и писателка. Тя е чуждестранен член на БАН и доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2017 година, по случай 90-годишнината ѝ е удостоена с отличието „Златен Век“- огърлие.

Comments

comments