Предсрочни избори са лош вариант, смята Плевнелиев


За президента 2012-2017 г. Росен Плевнелиев предсрочните парламентарни избори са лош вариант, защото ще произведат по-слаб парламент, в който трудно ще се формира мнозинство.

„Лошият вариант е при преплитането на интереси и апетити на президента и на партии, Бойко Борисов да се поддаде на натиска и да подаде оставка. Ако това стане, протестът ще се насочи към главния прокурор. Румен Радев ще състави марионтенто правителство, ще спретнат един нов „Костинброд“. ГЕРБ, дори да остане първа политическа сила, ще е много отслабена, а парламентът ще е раздробен и със слабо мнозинство“, прогнозира Плевнелиев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

„Разумният вариант е президентът да започне да работи като президент на всички българи – да покани протестиращите, профсъюзите, обществените фактори да търсят заедно решение за една по-справедлива България“, смята Плевнелиев. Според него трябва да се създаде обществен съвет към Президента и към правителството, а партиите да имат възможност да се подготвят за избори. По думите му при такъв сценарий партиите „ще успеят да изчистят всички задкулисни интереси, ще дадат път на младите“.

Като най-големият проблем Росен Плевнелиев посочи усещането у хората за липса на справедливост.
Посочи обаче, че на протестите, освен много искрено протестиращи граждани, има и политици, които имат интерес да не се дочакат редовните избори, защото тогава трудно ще влязат в парламента. „Това са Мая Манолова, Слави Трифонов, Корнелия Нинова“, смята Плевнелиев.

Той критикува и държавния глава Румен радев за поведението му пред протестите. Според него Радев не спазва Конституцията, защото „няма право да иска оставката на премиера и на главния прокурор, такова право имат съответно парламентът и Висшия съдебен съвет“.

Дневник. Бг

Comments

comments