Преди началото на кампанията – какви са заявките на политическите сили за предстоящия парламентарен вот

Заявки за по-добро представяне на предстоящите парламентарни избори дадоха политическите сили, участвали в 48-ото Народно събрание. Някои от тях се явяват в различен формат. Появиха се и нови политически играчи.

Ден преди официалното начало на предизборната кампания, което съвпада и с националния празник – 3 март, ето какви какви са нагласите и какво казаха представителите на партиите и коалициите пред медиите при регистрацията им в ЦИК за участие в предсрочния – четвърти поред, парламентарен вот.

Всички те заявиха, че страната ни се нуждае от стабилно правителство, което да я изведе от кризите.

След като ГЕРБ-СДС внесе необходимите документи и 9999 подписа в ЦИК, председателят на СДС Румен Христов заяви, че тръгват с нагласата, амбицията и очакванията да са първа политическа формация, както и с надеждата разликата между първия и втория да бъде по-голяма, за да се улесни съставянето на правителство, пише БТА. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев посочи, че най-важното е България да излезе от циклите на политическа парализа, в които е в последните две години. Политиката да се превърне не в технология на перманентния скандал, а в това, което трябва да бъде – публична среда, която е в състояние да произвежда решения, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства и има нужда от някой, който да носи отговорност и да взема решения, изтъкна той.

Дончев бе категоричен, че ГЕРБ-СДС имат амбицията и силата да бъдат първи. Да си първи е важно, защото означава, че събираш най-много подкрепа, което пък означава обществена консолидация, сила да водиш обществото напред, посочи заместник-председателят на партията. Това е нещо, от което съм убеден, че обществото има нужда, добави той.

След като „Продължаваме  Промяната“(ПП) и „Демократична България“ (ДБ) се споразумяха за общо явяване на вота и общи листи, новата дясна коалиция („Продължаваме Промяната-Демократична България“) също представи в ЦИК 9999 подписа и необходимите документи за регистрация за участие.

Пред журналисти съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни написаното на сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата“, и коментира, че вкарват истински смисъл в това, а целта е да имат силна група на реформаторски сили в следващия парламент, така че най-накрая надеждата на всички българи да стане реалност. Вярваме, че надеждата заедно ще можем да я постигнем, не само ние, но и цялото гражданско общество, което се надява за нова България, за България, за която всички си мечтаем – време е да го направим заедно, изтъкна политикът.

Според Христо Иванов, съпредседател на ДБ, страната ни трябва да тръгне напред. Според него всички имаме усещане, че България е спряла, защото „силите на статуквото са забили пети“ и не дават тя да тръгне. Нашата коалиция трябва да получи мандат да управлява, да налага условия, да налага дневен ред и да провежда реформи, а за това се изисква голяма политическа сила, заяви Иванов. Призивът ни към всички български граждани е „подкрепете ни, защото иначе България ще продължава да тъне в това безвремие“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

Ако политиците сме разчели волята на избирателите, трябва да има редовен кабинет след вота, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при регистрацията на Движението за изборите на 2 април. ДПС представи в ЦИК 5000 подписа.

Нагласата ни е онзи призив, който отправяме от 2016 г., най-накрая да се реализира – да има нормалност в политиката, за да преодолеем политическата криза, обясни целите на партията Карадайъ. По думите му без това няма как да преодолеем и другите кризи – икономическа, социална, здравна, енергийна, война в съседство и опустошително природно бедствие в Турция. Той акцентира на факта, че от две и половина години сме в политическа криза и отиваме за пореден път на ненужни избори.

Според него има два сценария дали ще има или не правителство след 2 април. Единият отговор е от гледна точка на политиците и участниците във вота и, ако сме си взели поуката от уроците и правилно сме разчели волята на българските граждани – трябва да има редовен кабинет. Вторият отговор е от гледна точка на избирателите, които казват, че политиците са длъжни да направят редовен кабинет и да решават проблемите и кризите, обясни председателят на ДПС.

„Възраждане“ отива на тези избори с намерение да спечели доверието на българския народ, да може да достигне до повече хора и те да разберат, че в Народното събрание има политическа партия, която изпълнява своите ангажименти, коментира Цончо Ганев, след като внесе документи за регистрация на партията за участие в парламентарния вот на 2 април. Внесените подписи са 4182.

По думите на Ганев никой не може да отрече, че „Възраждане“ защитава с дела поетите по време на кампания ангажименти към избирателите. Искаме да имаме мнозинство, за да можем да управляваме самостоятелно, посочи той.

На въпрос дали очаква да бъде съставено правителство в следващия парламент, Ганев отговори, че това ще реши българският народ на изборите. Той отбеляза, че в 48-ото НС е имало евроатлантическо мнозинство от шест партии, но те не са успели да направят правителство. Дали ще има сега кабинет, зависи дали евроатлантическото мнозинство отново ще направи някоя „срамна коалиция“, както беше в по-предишния парламент, където видяхте БСП заедно с „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“, сега няма да е учудващо, ако отидат и с ГЕРБ, добави представителят на „Възраждане“.

Коалиция „БСП за България“ се регистрира със 7000 подписа, амбицирани да подобряваме значително резултата, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите на излизане от ЦИК.

Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци и в правителството, и в парламента бяхме социалният стълб, имаме какво да отчетем реално свършено за хората, посочи тя. Нинова каза, че в следващо управление също ще бъдат гарант в тежката криза за лява политика и за политика, която поставя човека в центъра.

Попитана с кого могат да влязат в следващо управление, председателят на БСП каза, че ще обсъдят и решат този въпрос на заседанието на Конгреса на партията. БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос, заяви Корнелия Нинова на следващия ден пред делегатите на 50-ия Конгрес на партията. Нека да минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого да участваме в правителство. Това решение да вземем чрез вътрешнопартийно допитване до всички членове, предложи тя. 

„Български възход“ обявиха, че една от целите им е да удвоят резултата си от предишните избори. Лидерът на партията Стефан Янев посочи, че и в следващия парламент основна цел на политическата сила ще бъде постигането на диалог.

На българските граждани им е необходима увереност, че политическата класа е в състояние да води диалог, да търси взаимодействие в интерес на българите, посочи Янев, след като внесе в ЦИК документи и 4092 подписа за регистрация на партията за участие в предсрочния вот.

Според него хората, освен от всички кризи, които ги притесняват, до известна степен се притесняват и от липсата на предвидимост в политическия живот в страната, липсата на диалог, както и от превръщането на политическото говорене в „свада“. В диалог и взаимодействие да намерим онези решения, които са в интерес на всички българските граждани, призова Янев.

На предсрочните парламентарни избори има и нови политически субекти. Сред тях са коалиция „Левицата!“ и коалиция „Заедно“. Други играчи от близкото минало се връщат в битката за парламента, като например – НДСВ. От ВМРО обявиха, че няма да регистрират листи, а ще участват в тези избори за Народно събрание с активна кампания „Не подкрепям никого“.

Comments

comments