ПП-ДБ: Радев да оттегли указа си за гласуването на проектокабинета „Габриел”, половината посочени за министри не са давали съгласие

Коментар на коалицията след върнатия първи мандат

Първо изявление на коалицията „Продължаваме  Промяната – Демократична България”, след като Мария Габриел върна изпълнен първия мандат. От формацията призоваха президентът Румен Радев да оттегли указа си, с който предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета „Габриел”. Според ПП-ДБ половината от посочените за министри не са давали съгласието си да участват в предложения състав на Министерски съвет.

„Предложеният състав на проектокабинета днес с папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието да участват в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал. Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет”, каза Николай Денков.

Във връзка със споразумението за съвместно управление, примерът в оставка каза, че няма съгласие по текста му. Останали спорни текстове, които не били обсъдени докрай. „Няма подписи от страна на ПП-ДБ”, добави Денков. И добави: „Няма решение на нашите колективни органи, че ние бихме могли да участваме в такъв състав на Министерския съвет или пък да се включим в такъв текст на Споразумение”.

Според премиера в оставка нищо не налагало „такова бързане”. „Имаше няколко спорни точки и ние бяхме готови да продължаваме да преговаряме, докато стигнем до крайно съгласие по всички пунктове в двата документа. ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента. Всичко това ни кара да смятаме, че през последните дни от другата страна не е имало желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв”, каза още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че през всички месеци е имал „базово доверие” към Мария Габриел. „Днес то беше безвъзвратно загубено. Тя се подаде на натиск, на натиска на господин Борисов, предполагам, че и на натиска на господин Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея. За господин Борисов – за него ме е срам. През всички тези дни той не се появи нито за ден, за да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните. Нямаше го. Използва четири жени, криейки се зад тях. Нямаше мъжеството да застане на масата и да каже „Не мога или мога да приема следния кабинет”, е мнението му.

Петков цитира поговорката „Вълкът козината си мени, но нрава – не”. „Днес Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски, пред България”, добави съпредседателят на ПП.

Припомняме, че по-рано през деня номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна изпълнен първия мандат на президента. На „Дондуков” 2 тя изчете имената на министрите, които предлага за нов Министерски съвет.

Comments

comments