По 5 евро „такса коронавирус“ събирал консулът ни в Хага от български граждани

Малко са гражданите, на които са събрани такса коронавирус от консула ни в Хага, заяви външният министър Захариева по време на брифинг в Министерски съвет.

5 евро за български граждани и 10 евро за чуждестранни граждани са били събирани, заяви тя като допълни, че това е станало ясно на 6 април. На 7-ми април тя е получила доклад.

Дипломатът обяснил, че въвел таксата, за да се изгради предпазни прегради пред входа на консулството, обясни Захариева. Още през миналата година обаче е направен ремонт на консулството там и дори е въведен електронен портиер.

Малко са гражданите, на които е събрана такса „коронавирус“ Хага от консула. В момента, в който е разбрано, му е обяснено, че това е незаконно недопустимо, каза Захариева за отзования консул.

Междувременно са получени сигнали от граждани за други нарушения от този консул, заяви Екатерина Захариева.

Предсрочно прекратяване на мандата е едно от най-сериозните наказания, които може да получи един дипломат, каза тя. А това вече е факт.

Грубо нарушение на законите за Република България е събирането на тази такса, допълни външният ни министър.

Тя заяви, че все още има групи българи, които не са се прибрали в Бългрия. Има групи на два круизни кораба, блокирани в Италия. Буквално всеки ден помагаме на български граждани, ежедневно имаме казуси и случаи. Тя призова гражданите да не пътуват. Българските власти не могат да вдигнат карантина в друга държава, подчерта тя.

Comments

comments