Почитаме Св. Анна – покровителка на майчинството

На 9-ти декември православната църква чества зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Още през VI век във Византийската империя се разпространява християнски култ към светицата, когато се построява първата църква, която носи името ѝ. На този ден се почита и майката на пророк Самиул, която също носи името Анна. Ето защо денят е и празник на майчинството.

Света Анна е покровителка на майчинството, брака, семейството и женското начало. Тя е закрилница на бременните, момичетата и вдовиците. На днешния ден жените не бива да работят, за да не боледуват децата. Също така не се боядисва, тъй като от този ден родилните мъки на Божията майка започват. На този ден момите пускат пшенични зърна в ново гърне с вода. Смята се, че ако до Нова година тези зърна покълнат, скоро ще има женитба.

Нощта срещу празника е най-дългата в годината и е най-подходяща за правене на магии. Според народните поверия тази нощ най-лесно се хващат черни магии.

Според вярванията нощта, която предхожда празника, е време за магии, заклинания и прокоби. През нея вещици, магьосници и врачки установяват най-лесно връзка с дявола, мъртвите и демоните.

В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили вещици, врачки и магьосници отиват на гробищата. Там те се събличат голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото ѝ. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, стада и чуждите ниви, като хвърлят развалени яйца и правят магии. Стопаните се предпазват, като палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от чесън, мазнина и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Смята се, че щом се забележи мушица, трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

На 9-ти декември имен ден празнуват Ана, Анка, Анета, Анна, Аня, Анелия, Янка, Янко, Яна, Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

Comments

comments