Почитаме паметта на Св. Александър Константинополски и пренасяне мощите на Св. Александър Невски

На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър Константинополски, както и пренасяне мощите на Св. Александър Невски.

Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. Той е бил цариградски патриарх от 325 г. до 340 г., който е отстоявал чистотата на вярата. Веднъж няколко езически философи решили да се подиграят с него, като го поставят в неудобно положение.

Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. Свети Александър, след като ги изслушал, съвсем спокойно се обърнал към този, който бил най-напорист в нападките си и съвсем спокойно му казал:

„В името на Господа Иисуса Христа, заповядвам ти да мълчиш!“ Усмихвайки се подигравателно, философът отворил уста да му отговори, но… въпреки усилията си не могъл да отрони и дума. Онемял. Това толкова го потресло, него и другите около него, станали свидетели на чудото, че повече от убедени в силата Божия, се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската вяра и от довчерашни нейни врагове, станали нейни най-ревностни защитници.

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алеко, Алекси, Сашка Сашо.

Comments

comments