Почитаме паметта на жертвите на комунизма

Всяка година на тази дата се провежда панахида пред мемориала, върху който са изписани имената на хилядите убити от комунистическия режим в България.

Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим у нас. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима български регенти, 8 царски съветници, 22 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

Тази година се навършват 75 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В столицата ще бъде отслужена панихида в параклиса пред мемориала на жертвите пред НДК. Ще присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В много други градове в страната също ще има паметни церемонии. В Ловеч от 10.30 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на избитите без съд и присъда българи по време на тоталитаризма.в

Comments

comments