Почивка в България през 2022 г.: какви ще са цените?

              На фона на инфлацията, растящите цени, липсата на туристи от ключови дестинации се очаква по-слаб сезон по родното Черноморие това лято, както и по-високи цени, като поскъпването на места може да достигне внушителните 40%. Вероятно туристите очакват напразно апетитни оферти и трескаво търсят изгодна стая. Това обаче е малко вероятно и причините са комплексни. От една страна, липсата на туристи от Русия и Украйна – ключови за Черноморието – ще остави част от местата за настаняване незапълнени, което означава големи разходи при недостатъчни приходи. От друга страна, разходите на хотелите и къщите за гости са нараснали в пъти само за година, като нарастването на цените на електрическата енергия и хранителните продукти продължава да е системно.

            Кои са основните причини, поради които ни очаква по-скъпа почивка това лято?

  1. Цената на електрическата енергия

В края на зимния сезон туристическите обекти се оплакаха, че сметките, които заплащат за електрическа енергия, са нараснали над 300 пъти. Това доведе до фалити и неработещи обекти, както и такива, които отваряха врати само през уикендите и в празнични и почивни дни. Ако считате, че положението през лятото е различно, тъй като не е нужно отопление, грешите. Хотелите, високо в планините, се нуждаят от отопление почти през цялата година. Летните сметки за ток пък на хотелите по морето, които са с климатизация и вентилация, предлагащи изхранване, приготвящи и съхраняващи храна, далеч не са по-малки. Поскъпването на тока за бизнеса неминуемо ще се отрази и на цената на почивката това лято. Проблемът засяга не само хотелите, но и къщите за гости, които работеха добре по време на пандемията, но при новите цени на тока и съответно при новите цени за нощувка губят клиенти по думите на Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости. Около 60% от разходите на хотелиерите са за електрическа енергия и повишаването на цените на същата неминуемо води до повишаване на цените за услугите, които предлагат.

  1. Цените на хранителните продукти

Местата за настаняване, предлагащи изхранване, ще повишат цените, поради увеличените цени на хранителните продукти. Наблюдава се непрекъснато нарастване на цените на основни и не само хранителни продукти и това ще трябва да бъде компенсирано. За семействата, избрали почивка без изхранване в мястото за настаняване, морето това лято също ще струва по-скъпо, тъй като и капанчетата на плажа, и ресторантите, и магазините ще бъдат принудени да вдигнат цените.

  1. Заплатите на персонала

На фона на растящите инфлация и цени разходите за персонал неминуемо нарастват, тъй като работниците и служителите искат по-високи заплати, за да работят през сезона. Проблемът с намиране на персонал по родното Черноморие е голям и собствениците на бизнес ще бъдат принудени да осигурят необходимите по-високи заплати, за да имат служители и да могат да функционират.

 

 

Защо още ще е по-скъпа почивката ни това лято?

 

Ако дори изключим поскъпването на хотелиерските услугите, почивката това лято ще е много по-скъпа и поради високите цени за чадър и шезлонг на плажа, които се очакват и за които предупредиха концесионерите. По-скъпият транспорт или по-високите разходи за гориво при използване на собствен такъв също ще оскъпят морето през 2022 година. Забавленията и особено тези от тях, които изискват гориво или енергиен ресурс, неминуемо ще ги видим също с нова по-висока  цена. Като цяло поскъпването на почивката ще варира от 10 до 40% по прогноза на бранша. Например стая в обикновен хотел ще струва около 150 лв. вместо 110 лв. – цена за лято 2021, а в луксозните хотели с 4-5 звезди може да достига и до 500 лв. на вечер.

 

Как да си позволим почивка с ограничен бюджет?

 

Ако не желаете да пропуснете почивка на морето, но бюджетът ви не позволява такава, може да се насладите на заслужен релакс на кредит. С кредитните продукти на TBI Bank – лесно кандидатстване с лична карта и онлайн, без поръчители и излишни документи, бързо, прозрачно и изгодно може да финансирате почивката си през лятото и да я изплатите на вноски по-късно. Не отменяйте плановете си за морска почивка.

Comments

comments