Потенциалът на антикорупционната комисия накарал Цацаров да се съгласи да я поеме, искал да я събуди

phpegx5ay_800x_

Главният прокурор Сотир Цацаров, който беше предложен от ГЕРБ за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), заяви в Народното събрание, че се е съгласил да се кандидатира за поста, защото смята, че антикорупционният орган има потенциал. Той добави, че може някакъв начин да допринесе за това комисията да получи това място, което ѝ отрежда законът.

Цацаров е в парламента, за да се срещне с представители на „Обединени патриоти“ и да им представи идеите си за работа. Той вече получи индиректна подкрепа от ДПС, докато от БСП по-скоро няма да подкрепят нито една от двете кандидатури. Другият претендент за поста е Симеон Найденов, който беше предложен от „Воля“.

„Промените в работата, които бих предложил, ще се съдържат в концепцията. В нея ще има конкретни и прагматични неща, които са свързани с работата на комисията и които ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира в момента“, каза Цацаров, като допълни, че не председателят на комисията, нито самата комисия имат правомощия да инициират законодателни промени, но според него такива са силно необходими и ако бъде питан за тях, той няма да крие мнението си.

„Законът се нуждае от промени, има доста несъвършенства, аз и в концепцията, и в изслушването, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по въпроса и това, което според мен трябва да бъде направено“, заяви Цацаров.

Попитан за мнението на левицата, че начинът за избиране и назначаване на комисията е сгрешен и всъщност не гарантира разследването на корупцията по висшите етажи на властта, Цацаров отговори: „Комисията действа по закон. Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко трябва да се замисли за правната логика. Аз политическа логика не желая да коментирам“.

Сотир Цацаров коментира и идеята на левицата комисията и председателят да се назначават от президента, като заяви, че за него този модел „не е най-положителният и най-работещ“. Припомни, че това е била идея на социалистите и преди години при обсъждането изобщо на модела за създаване на единен антикорупционен орган и още тогава той изразил това си становище. Сега не го променял. И коментарът му не е свързан с това, че се кандидатира за поста в КПКОНПИ.

„Ако ме питате или в хода на изслушванията ме попитат какво е мнението ми за антикорупционните модели, бих казал следното – ако и БСП, и другата позиция се изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения.“

На въпрос какво ще трябва да се направи с поста на главен прокурор, ако бъде избран за председател на КПКОНПИ преди изтичането на мандата си, Цацаров отговори, че това е бъдещ въпрос, който ще се обсъжда, ако бъде избран. „Ако бъда избран, ще дойде момент, в който този въпрос ще трябва да се реши според Конституцията и законите. Но на този етап да говорим как ще се действа, е прекалено рано“, отбеляза той.

Попитан дали са изрядни терасите му, Цацаров отбеляза, че всяка година подава декларации за имотното си състояние и разминавания не са установявани.

На въпрос дали хората могат да са оптимисти за работата му като шеф на антикорупционната комисия, Цацаров заяви: „Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава, трябва да сме оптимисти за всички. Ако трябва да сме оптимисти, трябва да сме оптимисти за всичко. Ако ви стряска оптимизмът в мен, няма вълшебник, който може като главен прокурор или като председател на която и да било комисия, не президентът да го назначава – патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко“. Цацаров допълни, че ако всички имат усещането не да са оптимисти, а да си вършат съвестно работата, може би „ще мръднем“ малко.

 

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments