Полша предлага $2 млрд. за постоянна военна база на САЩ

Polish-US NATO exercises

Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ в централноевропейската държава. Варшава е склонна да отпусне 2 милиарда долара за постоянна военна база на американците.

Това става ясно от предложение на полското военно министерство, разгледано от местния новинарски портал Onet, цитиран от „Политико“.

Предложението на Полша отразява дългогодишното желание на Варшава да изгради по-тесни отношения със САЩ в областта на сигурността и да приеме американски войници на територията си.

Инициативата на Варшава, която допълнително ще разгневи Русия и ще бъде приета от някои европейски съюзници със скептицизъм, тъй като искат да се подобрят контактите с Москва, предимно Италия и Германия, идва месец преди лидерите на страните членки на НАТО да се съберат в Брюксел за ежегодната среща на върха.

От предложението става ясно, че Полша се ангажира да отпусне 1,5-2 милиарда долара за изграждане на общи военни обекти и предоставяне на по-голяма мобилност на американските сили.

Подчертава се, че Варшава се ангажира „да сподели тежестта от военните разходи“.

В момента в Полша има американски и натовски въоръжени сили, които са разположени на ротационен принцип.

От пресцентъра на военното министерство на европейската държава потвърдиха, че „Предложението за постоянно американско военно присъствие в Полша“ с дата 2018 г. е истинско и не е класифицирано.

Документът съдържа информация за предложеното местоположение на военните бази, болници, училища и спортни центрове за семействата на военнослужещите. Той е предаден на правителството на САЩ и на Конгреса.

Военното министерство потвърди, че предложението е изпратено във Вашингтон преди да се консултира с външното ведомството и без знанието на президента Анджей Дуда.

Comments

comments