Полицейски синдикат обяви разследването срещу насилието в Харманли за незаконно, депортират 250 афганистанци

Синдикатът на служителите в МВР обяви разследването за полицейско насилие в мигрантския лагер в Харманли за незаконно и се оплака от „внушенията“ в тази посока.

Според синдиката досъдебното производство срещу полицаи, участвали в потушаването на бунта в Харманли, противоречи на Закона за МВР.

„Според закона полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери“ и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“, посочват от синдиката.

Хасковската прокуратура разследва действията на полицаите по време на бунта, след като правозащитници публикуваха десетки снимки, от които се виждаше, че някои от мигрантите в центъра са сериозно пострадали.

Полицейският синдикат вече изрази възмущение от „тези внушения и липсата на подкрепа от страна на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова“.

Безредиците в центъра избухнаха, след като властите поставиха под карантина близо три хиляди души, настанени там, въпреки че лекарските проверки не установиха епидемична зараза. Три дни след бунта, истеризиран до крайност и от действията на властите, и на националистите, обстановката там се успокоява. Предприемат се крути мерки за сигурност, сред които опасването на лагера с триметрова ограда с бодлива тел.

Няма опасни болести в лагера

В понеделник премиерът Бойко Борисов отново свика съвещание с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция „Гранична полиция“ и на службите за сигурност, на което стана ясно, че командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания в центъра за мигранти.

Диагностицирани са само хронични заболявания, за които е препоръчано лечение.

Това бе установено още при първите проверки в края на по-миналата седмица, но под натиска на националисти и протестиращи местните жители, бежанският център в Харманли бе затворен до установяване на пълната картина.

В Харманли доскоро бяха настанени над 3000 души. От тях около 1200 са сирийци и иракчани, основно семейства, а останалите са предимно младежи от Афганистан. Именно последните предизвикаха размириците в центъра миналата седмица.

Афганистанците ще бъдат депортирани

Властите вече съобщиха, че харманлийският център ще стане от семеен тип, а мигрантите, за които е установено, че може да провокират напрежение, ще бъдат разселени по нови центрове извън населените места. Активизира се и депортацията на незаконните мигранти от Афганистан.

След срещата при Борисов се съобщено, че е започнала процедура по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им.

За следващия месец е планиран полет до Афганистан, след като ЕС се разбра с местните власти.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Планът е бивши казарми в граничните райони да бъдат превърнати в центрове от затворен тип.

Центърът в село Пъстрогор също ще бъде преустроен от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Специализираният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец също ще бъде разширен, като там са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души./mediapool.bg

Comments

comments