Политолози: Следващи избори стават все по-вероятни

Едно блокиращо мнозинство имаме от едната страна – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, защото това е абсурдна коалиция сама по себе си. Разговори без тези три партии могат да бъдат единствено анализи какво ще бъде на следващите избори, тъй като няма как без тях останалите партии да създадат правителство.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Ако има някакъв шанс за правителство, той е тези два лагера на статуквото и на промяната, да започнат да говорят помежду си. Друг вариант за кабинет няма. От посланията, които чувам през последните дни от основните политически лица ми се струва, че подобен диалог не може да се проведе в следващите 1-2 месеца и вероятният сценарии са нови избори.

Няма как правителство с мандата на ПП в коалиция с ДБ да бъде устойчиво и да има добър имидж, ако бъде подкрепено от ГЕРБ, пък добави колегата му доц. Иво Инджов. И ДБ и ПП изграждат своята политическа идентичност на базата на антикорупционната реторика включително когато имаха възможност да управляват. Отправят послания за отвоюване на завзетата от олигархични интереси от времето на управлението на ГЕРБ държава. Искат по-активни функции на КПКОНПИ и смяна на главния прокурор. Все неща, чието реализиране беше блокирано от ГЕРБ. На второ, инициатор за свалянето на предишното правителство беше ИТН, но основната роля беше на ГЕРБ. Няма как да се прегърнат с тези, които са ги свалили само преди няколко месеца. Според доц. Инджов няма да има правителство с втория мандат на ПП. И трети вариант – правителство на ген. Стефан Янев също няма да се случи.

„Смятам вариантите за програмен, експертен кабинет и т.н. като етикети. Правителство на малцинството означава партии, които излъчват кабинет и са подкрепени от мнозинство. Няма как едно правителство да изкара години, ако няма мнозинство в Народното събрание. Не изключвам варианта в някакъв момент партиите да се скрият зад подобен етикет“, каза Димитър Ганев.

Той обаче смята това за малко вероятен сценарий сега, но не бива да бъде изключван такъв след едни нови избори.

„Нищо чудно след следващи избори, които стават много по-вероятни да има по-ясно съотношение на силите и да има коалиция, която да излъчи кабинет на мнозинството“, смята доц. Иво Инджов.

До февруари ще има две основни интерпретации на двата основни лагера. Лагерът на ГЕРБ ще казва непрекъснато на хората, които искат редовен кабинет, около 70%, че са били готови на всякакви компромиси. ПП и ДБ ще бъдат стриктно зад своите принципи – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са червена линия. Това, което ще се промени през следващите няколко месеца е, че българите вече няма да оценяват това, което беше през септември, а ще оценяват тези две нови интерпретации. Отиваме към по-ниска избирателна активност и тук ще бъде сблъсък на по-твърди ядра, смята Ганев.

При следващи избори ще намалее ефектът за охулване на ПП, че носят хаос и разруха. А ние виждаме, че хаос и разруха не могат да бъдат открити, защото вчера икономическият министър говори, че е намерен газ за ноември и дори ще намалеят цените и че икономиката е пред скок. Изказванията на служебния кабинет са били политически и не им прави чест, каза доц. Инджов.

Comments

comments