Поколението Z / Gen Z – Новият български европейски Баухаус

Автор: Любомира Константинова

Естествените материали са ли били, които ще бъдат използвани в строителството на бъдещето, на бъдещите европейски домове? Как използваме или можем да използваме материалите, които са налични около нас – бързовъзобновяеми, въглеродопоглъщащи, климатично неутрални, здравословни? Новият европейски Баухаус отговаря ли на тези въпроси за представителите на Поколението Z в България?

Това ни казват: Мартин Микуш, архитект, специалист по урбанизъм в САЩ, Владимир Гечев, програмистът, който преди пет години си построи къща от слама, а днес, когато вече не е програмист, създава домове от сламени панели за други хора, и Димитър Михайлов , предприемач, който променя живота си, за да може да осигури за себе си, а и не само за себе си, здравословна среда на живота, свързана с жизнения цикъл на индустриалния коноп. Димитър създава и фейсбук групата за взаимопомощ „Конопобетон България“ (Hempcrete Bulgaria).

Новият български европейски Баухаус

 

Естествените материали ли са тези, които ще бъдат използвани в строителството на бъдещето, на бъдещите европейски домове? Как използваме или можем да използваме материалите, които са на разположение около нас – бързо възобновяеми, абсорбиращи въглерод, климатично неутрални, здравословни? Новият европейски Баухаус отговор на тези въпроси ли е за представителите на поколението Z в България?

Това питаме: Мартин Микуш, архитект, специализирал градоустройство в САЩ, Владимир Гечев, програмистът, който преди пет години построи сламена къща и днес, когато вече не е програмист, създава къщи от слама панели за други хора и Димитър Михайлов, предприемач, който променя живота си, за да може да осигури за себе си и не само за себе си здравословна жизнена среда, свързана с жизнения цикъл на индустриалния коноп. Димитър създаде и фейсбук групата за взаимопомощ „Хемпкрет България“.

Comments

comments