Пожарът край Кочериново обгази и Благоевград. В града се отчитат опасни стойности на замърсяване на въздуха

0

Днес Благоевград се събуди обгазен от запаленото сметище край Кочериново.

Трети пореден ден жителите на градовете и селата по средното течение на Струма дишат канцерогенни вещества, тъй като основното, което гори там са пластмаси.
В неделя вятърът беше от юг и бялата пелена се разстилаше над Бобошево и околните села, чак до Дупница.

Днес и до края на седмицата ще имаме северен и североизточен вятър, което значи, че димът ще обгазява градът ни още няколко дни с високотоксична пепел, диоксини, фурани, азотни оксиди, арсен и други. В момента камерите на airBG.info показват опасни стойности и силно замърсяване на въздуха за Благоевград.

Препоръчваме на хората да не отварят прозорците си, ако могат или да си изнесат от града да няколко дни.

Димът е смес от частици, химикали и газове, продукти на непълното изгаряне на въглерод-съдържащи материали, като например въглероден окис, циановодород, алдехиди, прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, полициклични ароматни въглеводороди, бензен, толуен и др. Видът и размера на съдържащите се в дима вещества варира в зависимост от материала, който гори, концентрацията на кислорода и температурата на горене.
Всеки знае, че има вещества, които по един или друг начин, силно вредят на човешкият организъм при пожар. Добре е да се прави разлика за въглеродният диоксид , който не е токсичен газ въпреки, че някои го смятат за точно такъв, а е задушлив, той силно ускорява дихателния процес и от там следва и по-бързото отравяне с токсичните газове. Тук ще ви кажем за основните вредни съставки, които се вдишват при един пожар. Цианидът се получава при горенето на азот съдържащи вещества, както и при горене на вълнени платове или коприна. Токсичното му действие се състои в едно предотвратяване на преноса на кислород в клетките, от което следва и хипоксия и летален изход. Цианидът действа най-много на белите дробове, сърцето и на централната нервна система. Друг диоксид, който също се получава при горенето на вълнени материи, каучукови вещества, различни видове кожи и изделия, като цяло по синтетичните материали е серният диоксид .

Хората, получили въздействие на дим, огън и пламък, с неопределени намерения, могат да пострадат от: термални и химични увреждания на дихателните пътища, кислороден недостиг, кожни изгаряния.

Вдишването на дим предизвиква дразнене, оток и блокиране на дихателните пътища и белите дробове.

Comments

comments