Подписите за проекта за нова конституция са събрани

Управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти успяха да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на проект за нова конституция, стана ясно на брифинг в НС.

Новината съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО, който е и съпредседател на групата на ОП в парламента.

Недостигащите им подписи са събрани с помощта на няколко депутати от парламентарната група на Веселин Марешки и т.нар. независими.

Освен това управляващите са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На референдума ще бъдат зададени въпроси по исканията на ВМРО, които не са получили съгласие от ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Това са въвеждане на задължителна казарма и образователен ценз за гласуване.

Даниела Дариткова заяви, че двете партии имат достатъчно гласове от изборите, за да може да се каже, че изразяват мнението на народа. На въпрос какъв е смисълът от това, след като стана ясно, че няма да могат да се съберат необходимите 160 гласа за свикване на ВНС (тъй като БСП и ДПС са против – б.р.), Дариткова обясни, че се надява те да променят позицията си.

Comments

comments