Повдигнаха още едно обвинение на руския опозиционер Навални

Снимка: БГНЕС

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в социалните мрежи, че е бил информиран за нови наказателни обвинения срещу него.

47-годишният руснак вече излежава присъди в наказателна колония, които възлизат на повече от 30 години. Те са по обвинения в екстремизъм, които той отрича. Навални прекара голяма част от последните две години в карцер за редица предполагаеми престъпления.

В коментар, публикуван чрез неговите сътрудници, той заяви, че сега е обвинен по член 214 от Наказателния кодекс, който обхваща вандализъм. „Не знам какво представлява член 214, а и няма къде да го потърся. Вие ще разберете преди мен“, заяви той в канала си в Telegram. „Те наистина започват ново наказателно дело срещу мен на всеки три месеца. Рядко се случва затворник, пребивавал в единична килия повече от година, да има толкова живо социално и политическо съществуване“, пошегува се критикът на Кремъл.

Навални е най-известната фигура в разцепената руска опозиция, поддръжниците му го представят като Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да оглави страната. През август Навални беше признат за виновен по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност и беше осъден на още 19 години към 11 години и половина, които вече излежаваше. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и целящи да заглушат критиките му срещу Кремъл.

Миналия месец трима от неговите адвокати бяха включени в регистър на „терористи и екстремисти“ от финансовия надзор, пет седмици след като бяха арестувани по подозрение в принадлежност към „екстремистка група“.

Навални си спечели възхищение по целия свят за това, че през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от почти фатален опит за отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир. Той беше арестуван веднага след пристигането си. Кремъл отрича да се е опитал да го убие.

Източник:БГНЕС

Comments

comments