Плевнелиев: Радев е нарушил закона, а ако отиде в Русия, ще наруши и националния интерес

 

Президентът Румен Радев е нарушил закона, когато през 2014 г. като шеф на Военновъздушните сили (ВВС) е назначил за пиар „приближена нему госпожица“. Това е още една причина Радев да се бори за втори мандат, защото имунитетът му като държавен глава ще падне през 2024 г. и тогава ще трябва да понесе отговорност за нарушението си. Това мнение изрази пред Нова телевизия президентът на страната между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.

 

Става дума за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава Радева (през 2014 г. Генчева) на втори щат във ВВС като пиар и предоставянето й на ведомствено жилище. Антикорупционната комисия вече се произнесе, че няма конфликт на интереси, но миналата седмица прокуратурата разпространи записи от разговора между президента и сегашния шеф на ВВС, в който се обсъжда какви документи са предоставени и ще се предоставят за проверката, а Радев иска да бъде държан в течение за хода й.

 

По думите на Плевнелиев казусът е махленски, но сегашният министър на отбраната трябва да представи пред обществото фактите, с които разполага, за да са наясно хората.

 

Плевнелиев каза, че „има много други поводи Радев да има проблеми“ като според него не споделя своите приоритети с Народното събрание, не е обединител на нацията и не работи в национален интерес, както му вменява конституцията. Предупреди, че „ако на 9 май отиде в Москва, както е дал заявка, ще наруши драматично националния интерес на България“ и ще обслужи руския национален интерес.

 

„Имаме пропуснат, профукан, провален мандат“, каза Плевнелиев и добави, че през трите години начело на държавата Радев е полагал усилия единствено, за да се бори за властта, да се противопоставя на правителството и парламента и да се изживява като морален стожер. „Факт е, че държавният глава е нарушил закона, точка! И всички негови приказки за върховенство на закона, че е алтернатива на системата, се провалиха“, заяви той.

 

Според Плевнелиев, ако Радев реши да прави собствена партия, каквото намерение личало от поведението му, „ще обслужи ГЕРБ страхотно“, защото никой държавен глава в България който е опитал, не е успял.

 

Помолен да коментира хода на прокуратурата с публикуването на телефонен разговор на държавния глава, записан със специални разузнавателни средства, президентът Плевнелиев призова Висшият съдебен съвет да проучи казуса и да отговори дали оповестяването им е законно или не. Добави също, че „прожектирането на този казус като удобен сблъсък между президента и главния прокурор не надграждат нашата демокрация“.

 

Плевнелиев похвали прокуратурата, че „работи на високи обороти, дава се заявка за действие на всички фронтове“ като имаше предвид и акциите срещу хазартния бизнес на Васил Божков. „Това е добро намерение, въпросът е, че след като прокуратурата може да стигне до президент и до най-богатия, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой не е имунизиран, въпросът е да стигне до всички“ и да покаже, че не действа избирателно. „Притеснявам се не толкова от свърхактивността и от това, че се действа по-скоро показно, а притеснението ми е доколко тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост“, добави той.

 

„Добрата новина е, че дори и късно, се действа и се стига до най-високите нива в държавата, самата заявка на прокуратурата, че може да действа на тези нива, заслужава нашата подкрепа, но прокуратурата трябва да даде пример за законност по всички направления, необходими са синхронизирани действия по всички нива в държавата – Народно събрание, прокуратурата, съдът, така че тези 500 млн. лв. да ги възстановим“, каза Плевнелиев.

 

Според него е спекулативна теория, че някой от Вашингтон или Берлин е решил да се разправи с някой в България и това е обяснението за атаката срещу Божков, който в продължение на години изглеждаше недосегаем. Според Плевнелиев обяснението е, че прокуратурата се е задействала по сигнал. Изрази огорчението си от това, че досега институциите са оставали бездейни и са позволили източваните на въпросните 500 млн. лв., както ги изчислява прокуратурата.

Източник:Дневник.бг

Comments

comments