Планират затягане на редица COVID мерки у нас

Заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация в някои региони у нас, здравните власти обсъждат строго затягане на мерките там, това съобщи пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Критичните региони, които са в центъра на вниманието сега, са: Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив. Там заболеваемостта е най-висока.  

„Ако говорим конкретно за София, Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета (и като работна площ, и като лица, заети в обектите) на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места“, обясни Кунчев.

Относно мерките в системата на образованието, според здравните власти в изброените горе области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас. 

„Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас – да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна”, каза още здравният инспектор.

Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво да бъде взето окончателно в петък (21 януари).

Comments

comments