Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

Плаващото сметище в река Искър, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“, вече е напълно разчистено, но вероятно още при следващото пълноводие ще се появи ново. От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета, съобщи Би Ти Ви.

От отпуснатите 220 хил. лева за почистване от правителството са останали 35 хил. лв., който ще бъдат върнати, увери областният управител на област София Илиян Тодоров. Водата обаче продължава да носи боклуци, като най-близките до Искър дървета са „украсени“ с пластмасови и стъклени бутилки, обувки и всякакви боклуци. Според кметът на Своге Илия Богданов може би трябва да се изградят преградни съоръжение по течението на Искър, който да улавят боклука.

Виновните още се търсят

За живеещите покрай Искър е ясно, че конкретният проблем е решен, но при следващото пълноводие ситуацията може да се повтори. Все още не е ясно кой е виновен, като проверката, възложено от прокуратурата по случая, не е приключила.

Екоминистърът Емил Димитров възложи и на регионалната екоинспекция да извърши проверка на това как се осъществяват дейностите по управление на отпадъците по поречието на р. Искър.

Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

Логичният въпрос е отговорност на кого е да поддържа чисти коритата на реките. От една страна, това е задължение на всеки живеещ и минаващ покрай тях. Почистването на коритата пък е отговорност на кметовете в частта на реките, минаваща през урбанизираната територия и на областните управители по цялото останало протежение.

Областният управител на София Илия Тодоров твърди, че миналата година е поиска средства за чистене на коритото на Искър, но не е получил, а сериозно такова не е правено повече от 40 години. От Министерски съвет коментират пред Би Ти Ви, че през миналата година за разчистване корита на реки и дерета са дадени общо 10 млн. лв.

Борисов опитва да извлече полза

В неделя премиерът Борисов в типичния си стил нареди на екоминистъра да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, допълни той. Борисов уточни, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево.

Премиерът Бойко Борисов и министъра на екология Емил Димитров при откриването вчера на обновения Национален координационен център в МОСВ.
Премиерът Бойко Борисов и министъра на екология Емил Димитров при откриването вчера на обновения Национален координационен център в МОСВ.
Премиерът поиска и изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

Неефективният контрол

Към днешна дата обаче контрол почти липсва. Доказателство е справката от Министерство на околната среда и водите, в която се казва, че за миналата година 15-те регионални екоинспекции са наложили 700 глоби на 75 кмета, на обща стойност 240 хил. лв. Нито една от тях не за населено място по поречието на Искър в Софийско.

Въпреки табелите край река Искър, които плашат с глоба между 500 и 2000 лв за замърсяване, в община Своге няма нито една наложена санкция, съобщи Би Ти Ви. „Много трудно се намират извършителите, на място трябва да бъдат засечени“, казва по този повод кметът на града Илия Богданов.

Табелите покрай Искър, който плашат със санкции за замърсяване.
© Надежда Чипева, Капитал Табелите покрай Искър, който плашат със санкции за замърсяване.
Че общините не успяват да се справят с контрола, подчертават и от МОСВ. „Законът за управление на отпадъците (ЗУО) вменява на кметовете и съответните общински длъжностни да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. За съжаление се установява, че контролът в общините не се извършва в достатъчна степен, за което свидетелстват множеството и разнородни отпадъци, отнесени от водите на р. Искър. Очевидно е, че пластмасовите отпадъци са само една част от тях и фокусът на проблема е в цялостното организиране на дейностите по управление на отпадъците и упражнявания контрол, в случая със Своге – в селата и вилните зони в района“, се казва в съобщение до медиите от 21 януари.

Вариант – да се намалят отпадъците

При липсата на контрол, вариант за справяне с проблема е намаляване на най-често срещания отпадък сред природата – пластмасовите бутилки. Те се използват масово, защото са удобни, а не повече от 15% се преработват.

Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

© Георги Кожухаров

Решение за повишаване на рециклирането им прилагат в над 40 държави, десет от които в Европа – облагането им с такса амбалаж, по подобие на част от бирените бутилки сега.

През миналата седмица екоорганизации организираха протестна акция пред МОСВ с искане за започване на диалог по темата. „Сегашната система за събиране на пластмасовите отпадъци за рециклиране очевидно не работи, преработва се 10-15% от боклука. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70 и 90%%, коментира Евгения Ташева от сдружение „За Земята“. Тя допълни, че повече от пет години до екоминистерството са пращани предложения за промени в нормативната уредба, за да се въведе такава такса, но отговор няма.

Няколко часа след протеста от МОСВ коментираха, че екологосъобразното управление на отпадъците е на първо място грижа, отговорност и мерило за културата на всеки отделен гражданин. Допълниха, че е и се работи за въвеждане на бърз и ефективен контрол срещу по места. От министерството казват още, че решение за въвеждане на депозитна система в България надхвърля компетенциите им.

Comments

comments