Петричкият бизнесмен Валентин Парапунов с апетити към Рупите, след като удари на камък с парка „Свети Врач“

BURST20180507183234392_COVER

 

Бизнесмените от Петрич Силвия и Валентин Парапунови планират голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга.

Два други хотела следват. Видът на терена е прясно изменен със заповеди на директори на Агенция по геодезия, картография и кадастър от Октомври 2017 и Март 2018г.

Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природозащитно значение.

Заповед рупитеНедопустимо е то да бъде бетонирано, смятат местните хора. В сайта на Изпълнителната агенция по околна среда територията е обявена за защитена местност със заповед на комитет за опазване на околната среда No.385 от 17.06.1980 г., бр. 69/1980 на Държавен вестник и ВСЯКАКВИ строителни дейности са ЗАБРАНЕНИ.

 

 

 

33828801_2130156647014269_1522591783609958400_n

Парапунов твърди в съобщение в социалните мрежи, че притежава всички разрешителни. Това е написано от неговия профил и адресирано до жена, която е част от група, целяща да защити Рупите и да не позволява застрояване там. Бизнесменът стига още по-далеч и заплашва със съд, заради „написани неверни неща“.

В своята защитна теза, обаче Парапунов пропуска факта, че Рупите като защитена зона, попада и под закрилата на НИНКН. За да се осъществи каквото и да било строителство в местността, ако изобщо това е възможно е необходимо съгласуване, именно с комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министъра на културата . 

 

 

1

6

 

Справка в сайта на Регистър на защитените територии и защитените зони в България, ясно показва, че местността е защитена територия. Там се забранява всякакво строителство и разширяване на съществуващите сгради, геоложки и други проучвания или дейности, с които се нарушава естествения облик на местността.

 

 

рупитеВъпреки всичко, няколко институции са дали разрешение за реализиране на инвестиционните намерения там. Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“  е дала съгласието си за инвестиционното намерение на фирма „Си 5 Трейд“ ЕООД, която възнамерява да издигне в защитената местност, непосредствено до манастирския комплекс „Св. Петка Българска“, изграден в памет на Ванга.

Според дирекцията инвестиционното намерение на фирмата е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни на
дирекцията, но с няколко условия. Едното е инвеститорът да си оправи предложението, защото явно по погрешка в него е включил някакво загадъчно уточнение, че по време на експлоатацията ще се формират производствени отпадъци от млекопреработвателната промишленост, пише struma.bg.
В същото време в обстойната част от намерението на инвеститора се говори само за СПА, но не и за производство на млечни изделия.
Инвеститорът „Си 5 Трейд“ е столична фирма, регистрирана през 2010 г. с уставен капитал от 5000 лв. от Антон Атанасов. В момента неин управител е Доста Божкова. През 2011 г. в продължение на 8 дни партньор във фирмата е била дъщерята на бившия съветник от РЗС в Петрич Валентин Парапунов – Силвия.

Припомняме, че през 2016 година Парапунов,  един от най-мощните бизнесмени в Петрич, изнесе бизнеса си в Сандански. Той е собственик на имот в парк „Св. Врач“, където се готвеше да строи хотел. Още тогава бе издадена заповед за строителна забрана в парка от кмета на общината Кирил Котев, но тя се обжалваше от собственика на поземления имот. След множество дела, които бяха спечелени от община Сандански, на 30 април тази година дойде и решението на Върховния административен съд, след което строителната забрана е в сила за цялата територия на парк „Свети Врач“.

Дали община Петрич ще защити интересите на хората и желанието им да опазят местността непокътната е въпрос, на който ще търсим отговор, тъй като за момента опитите да се свържем с кмета Бръчков са неуспешни. Редно е отговорните институции, да кажат и как са издали въпросните разрешителни, въпреки че става дума за защитена зона.

Comments

comments