Петричките села Дрангово и Тополница на протест, блокират пътя за ГКПП – Кулата

С писмо кметът на село Дрангово Ангел Балтаджиев помоли кмета на Петрич Димитър Бръчков да се намеси в решаването на проблема с липсата на питейна вода, и го уведоми, че жителите на подопечното му село и на съседното Тополница, където също често чешмите са сухи, започват протестни действия с блокиране на пътя за ГКПП – Кулата. Първият протест е насрочен за утре, събота, от 12 до 14 часа. В неделя жителите ще излязат да протестират 0т 12 до 16 часа. В следващите дни протестите ще продължат, докато не бъдат предприети адекватни мерки за осигуряване на питейна вода в селата.

„Във връзка с непрекъснатите аварии във водоснабдяването смятам, че институцията, отговаряща за осигуряването на питейна вода в селата Дрангово и Тополница, реагира крайно неадекватно. Многократно съм сигнализирал, но налице е безпомощност от страна на общинското дружество ВиК, се казва в уведомителното писмо.

„Спират за известно време водата на село Ръждак, за да я пуснат за Дрангово, после пак няма вода. Така не може. Всички отговорни хора трябва да видят, че в тия две села живеят хора. За това сме категорични, че излизаме на протест”, заяви кметът на Дрангово Ангел Балтаджиев.

Управителят на ВиК – Петрич Илиян Ушев коментира: „не отговарят на истината твърденията за неадекватност и безпомощност от страна на ВиК. Нашите служители ежедневно работят по проблема. Проблемът в Дрангово е от 20 години. Сега водата просто не достига, защото има много голяма консумация, по-голяма, отколкото през летния период. В Дрангово водата не се качва до високите къщи на селото. Вчера и оня ден за пръв път успяхме да качим вода до тези къщи, но за сметка на село Митиново и Ръждак. Имаме договорка да направим режим за трите села Дрангово, Митиново и Ръждак. В Митиново пуснахме сондата, останаха Дрангово и Ръждак. Проблеми няма да има след два-три дена, когато се затопли. В Дрангово вчера имаха вода, днес след 17 часа пак ще има, пише струма24. Снощи служителите ни бяха в селото до 21 часа, за да се уверят, че водата ще се качи до високите части. Бяхме уговорили среща с кметовете на трите села, за да се разберем за режима. Днес цяла сутрин звъня на кмета на Дрангово Ангел Балтаджиев, той не ми вдига телефона.

Като цяло, има недостиг на вода. Високите части на града остават също без вода. В момента подаваме около 300 литра в секунда, но изчезва. През лятото работим с три помпи, през зимата – с четири. Водата не достига в Габрене и Коларово, в Кавракирово, Кърналово и Михнево са на режим. Ново Кономлади, Капатово, Кромидово, Тополница, Марикостиново са на режим. В община Сандански селата са на тотален режим. В Струмяни положението е същото. Заради минусовите температури в изврите нивото на водата пада. Освен това има много аварии”, каза управителят Ушев.

Comments

comments