Петков: Умопомрачаващо е прокуратурата да не иска да разследва данните на Божков

Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай – има явна, публична информация, господин Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един „Скайп“ разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света – някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, „Скайп“ връзките не са начина за разпит. Българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард. Това заяви премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини.

Всъщност тук се потвърди, че за последните три месеца е свършено повече, отколкото за последната година. И тук ми потвърдиха, че до края на юни ще бъде реалната дата за финиширане на този проект. Това е много важно, когато говорим за диверсификация – означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените.
Министър-председателят подчерта, че ако краят на юни се завърши интерконекторът, септември ще може да тръгне азерски газ. „Газът, който ще влиза тука, е с около една трета по-нисък, от сегашните цени. Говорим за огромно намаление. Тази зима цената на газа беше толкова висока, защото проектът не беше завършен и защото някой се беше отказал от по-евтин газ“, заяви Петков.

Трябва да сме готови за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от „Газпром„, посочи българският премиер. Едно е да преговаряш  с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш, когато нямаш. Тази цена не ни устройва, защото нямаме алтернатива от Гърция. Някои от политическите партии говорят, че са про-НАТО и про-ЕС, но какво правиха 12 години, попита реторично министър-преседателят.

По думите му има 3 варианта. Интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. „Ние няма да отрязваме принципно „Газпром“, но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си“, разкри той.

Петков отново увери, че България няма да праща военна помощ на Украйна, но дори да се стигне до решение, то ще е след широк обществен консенсус и ще мине през ратификация на парламента.

Comments

comments