Петков: Единственият фокус на ДПС е върху защитата на Пеевски

ДПС е фокусирано единствено и само върху защитата на един от депутатите в Движението за права и свободи – Делян Пеевски. Всички разговори от парламентарната трубуна и в медиите са в пълна защита на Делян Пеевски. Разбирам, че на ДПС това им е единственият фокус, но мисля, че може да се фокусираме и върху по-важни въпроси освен неговата цялостна и пълна защита. Българското население знае защо го правите. Това каза министър-председателят Кирил Петков от парламентарната прибуна.

„Няма да спрем да ви занимаваме със законосъобразността и борбата с корупцията, които някак си взеха да ви убиват като онези чипици от снимката. ДПС ще защити всеки български гражданин, който е станал обект на вашата агресия и на кална кампания, дори да е от „Продължаваме промяната“, защото знаем и за колеги от ПП, които са станали обект на тази агресия. Да, ние ще ги защитаваме, всеки невинен, който е набеден, ще бъде защитаван. Това е върховенството на закона и тук и навсякъде“, заяви от парламентарната трибуна Станислав Анастасов от ДПС.

ДПС обвини министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари ще бъде модернизирана със средствата на българския данъкоплатец.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов припомни на премиера, че той е дошъл на власт с гръмките фрази за борба с корупцията. „Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия. Но какво се случва“, каза той и даде за пример подписания договор от Министерството на транспорта и НКЖИ за посочената по горе железопътна линия, която ще свързва България с Европа. Проблемът, според Анастасов, е, че подписването е станало преди полученото одобрение от Европейската комисия. „На какво основание МС е разпоредил подписването на този договор, след като ЕК все още не е одобрил този договор? Ще предприемете ли действия за спиране на този договор и в какъв срок, след като подписването е извършено в противоречие със закона? И моля ви, г-н премиер, за много конкретни отговори, а не да си говорим за времето в Манитоба“, настоя Анастасов.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че тази линия е от национално значение и по тази причина е приоритет на неговото правителство. „Решението от 9 май да се подпише договор за безвъзмездна помощ на НКЖИ е в съответствие със закона“, каза премиерът и цитира нормативни актове, според които за големи проекти може да се предостави финансиране преди те да бъдат одобрени от ЕК. Такова решение е взето през 2013 г.

 

В същото време Петков каза, че при неодобрение на парите от ЕК, тогава те ще бъдат планети от НКЖИ и МС. „Всички законови изисквания са спазени. Ще има много внимателно следене на тези проекти за пълното им и качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в рамките на закона. Промяната наистина е дошла“, каза в заключение премиерът.

 

Този отговор обаче не беше сметнат за достатъчно конкретен от задаващия въпросите народен представител и той се обърна към премиера със следните обвинения: „Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много фактология, които до някъде са верни. Но пак не отговорихте на въпросите. Има процедура, вие за някъде бързате да платите 166 милиона лева, за да заобиколите ЕК. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман тепърва ще видим“, каза Анастасов.

Той заяви, че Петков се е застраховал вече и по този договор парите вместо от ЕК ще излязат от джоба на обикновения българин. Анастасов заяви, че Петков не е много наясно със законите и как работи ЕК, вместо това прави внушения и хвърля кал по ДПС. Когато вие хвърляте кал по Пеевски, вие правите това, което твърдите, че правят другите, добави Анастасов.

 

Премиерът Кирил Петков взе участие в парламентарния контрол. Към премиера имаше едно питане, отправено от ДПС и то се отнася до Решение на Министерски съвет, с което е разрешено Министерство на транспорта и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да подпишат договор за финансиране на проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1“, с отпусната финансова помощ в размер на 166, 2 млн. лева, осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020.

 

 

 

Източник: БГНЕС

 

 

Comments

comments