Паскал Дойчев: Даваме на нашите гости уникално преживяване съчетаващо ски ваканция с топли минерални басейни и най-модерната СПА зона в България

 

Г-н Дойчев близо 3 години работите върху реализацията на мащабен проект за хотелски комплекс в село Баня, община Банско. Вие вече имате един хотел в град Банско, който успешно управлявате, защо отново избрахте да инвестирате в района?

Близо три години ни отне подготвителната фаза на проекта. Освен инвестиционните проекти  тя включваше детайлно проучване на предимствата на района и икономически анализ. Ковид кризата вече беше настъпила, затова и разработихме различни бизнес планове и кризисни сценарии за да бъдем подготвени в тези непредвидими времена, в това число и рецесия каквато се задава на хоризонта. В момента предстои завършване на първа фаза на хотелския комплекс в село Баня, която планираме да бъде пусната в експлоатация за новия зимен сезон. Заложили сме официално да бъде открита през октомври. Иначе освен с мащаба си проектът се отличава и с уникална за България СПА база. Общата застроена площ е 27 000 кв. м., се състои от хотелска част с 160 стаи, 19 самостоятелни и редови вили за продажба и 3 триетажни сгради с 40 апартамента също за продажба с топла връзка със СПА зоната от веригата Pulse Fitness & Spa, която е разгърната върху  5000 кв.м. Отделно ще има и фитнес център.

Още преди Ковид-19 световните тенденции вече се бяха насочили към повече пространство, но корона вирусната пандемия превърна това в  задължително условие. Същевременно все повече се търсят естествените материали и продукти. Вашата верига Pulse Fitness & Spa поставя осигуряването на повече лично пространство в основата на своята бизнес философия. Как всичко това се вписва в облика и архитектурата на новия хотелски комплекс?

Наша основна цел беше да запазим колкото е възможно повече зеленина. В това отношение цифрите са показателни – целият терен е 42 000 кв.м. Тоест плътността на застрояване е малка. Изцяло успяхме да се впишем в природата, като заложихме основно на камък, дърво и стъкло. Още повече, че районът предразполага към това. Всякакви други материали биха били не просто проява на лош вкус, а нещо далеч по-недопустимо. В хотелската сграда има голям атриум, а покривът е с дървени ферми и остъкляване, за да осигурим възможно най-много слънчева светлина.

За мен и екипа, с който реализирахме този проект беше наистина предизвикателство да успеем да съчетаем по модерен и иновационен начин тези материали така, че от една страна да избягаме от традиционния за района стил, но от друга да бъдем органично свързани със заобикалящата ни среда. Вярвам, че успяхме да направим хотел с отличаващ се модерен алпийски облик, но същевременно с това в хармония с природата. Grand Hotel Therme ще бъде много по – различен от единствения друг хотелски комплекс, който работи там.

И все пак с какво се отличава Grand Hotel Therme от останалите в областта и на пазара като цяло?

Отличава се с това, че във втора  фаза, която предстои да пуснем в комплекса ще има отделна СПА зона, която обаче ще бъде насочена към ски зоната и ще е достъпна за всички външни посетители. Ще бъде осигурена топла връзка, която ще позволява на гостите на хотела също да се възползват като допълнителна услуга, от съществуващата СПА зона

В трета фаза, ще акцентираме на зелените площи – ще открием конна база с зоо кът, комбинирано футболно игрище и два тенис корта.

 

Споменахте, че сте разработили няколко бизнес плана, включително кризисен, предвид несигурната бизнес среда, опасенията от икономическа криза и рецесия в световен мащаб, на какво залагате?

В случая залагаме на формула от няколко компонента, които ние добре сме наблюдавали и анализирали през годините. Стъпваме на 14 годишен опит в сферата на туризма, по-конкретно в частта на СПА и уелнес преживяването. Освен хотелите в Банско и Свети Влас, имаме натрупани впечатления от друг бивш наш хотел във Велинград. Успоредно с това непрекъснато следим и световните тенденции в този сегмент. Затова от години следваме политика насочена основно към българския клиент. Помагат ни и нашите фитнес клубове, които са почти в цялата страна. Клиентите на Pulse fitness & Spa отдавна са наши партньори, които през всичките тези 10 години на разрастване на веригата, ни подкрепят. Затова нашите притеснения са една идея по-малко. Другият важен фактор е разстоянието. Дори при евентуална рецесия хората ще продължат да се възползват от кратки уикенд почивки на 1-2 часа път от големите градове и ще запазят лоялността си към качествената хотелска услуга. Дори смятам, че ако се наложи на потребителите да ограничат разходите си за отдих, те ще предпочетат да запазят СПА уикендите за сметка на по-дългите почивки. Даваме на нашите гости уникално преживяване съчетаващо ски ваканция с топли минерални басейни и модерна и различна СПА зона. Grand Hotel Therme  ще работи целогодишно, защото ние имаме какво да предложим във всеки един сезон.

Не смятате ли, че пoемате риск като разчитате само на една група туристи – българската?

За мен българският турист е гръбнака на СПА индустрията в страната. Благодарение на него туристическия бранш като цяло оцеля през последните две години, които бяха доста трудни заради ковид ограниченията. Това не означава, че не се стремим да привличаме гости от други държави. Напротив винаги сме работили за това да диверсифицираме гостите, което е част от нашия подход в управлението на хотелите като цяло. Една от причините за успешното развитие на Гранд Хотел Банско е добре развитата международна партньорска мрежа, която ни осигурява чуждестранни туристи, но и тук приоритетно полагаме повече усилия за привличане на гости най-вече от съседните държави като Гърция, Македония и Румъния.

Какви са очакванията ви за предстоящия зимен сезон?

Определено целия хотелиерски бранш в България е притеснен защото ситуацията от 2020 г. с всяка година става все по-непредвидима. Всякакви опити за точни прогнози не биха произвели данни, на които може да се разчита. Не е ясно как Ковид-19 този път ще се отрази на бранша, цените на енергоносители, конфликтът в Украйна и неговото отражение върху европейската икономика. Въпреки това се надявам сезонът да е добър. Както обясних ние залагаме на няколко типа клиенти – такива, които искат релаксираща СПА почивка, други с лечебна цел, любители на зимните спортове и на планината. И в добавка хотелските ни бази разполагат с всичко необходимо за децата от храната за най-малките до забавните игри и детски кътове.

Какво представлява за вас този проект?

От сегашна гледна точка за мен този проект вече е осъществен затова го слагам в миналото. Но той е различен от всичко, което досега съм реализирал. За първи път през 2009 г. обмислях възможността да построя този комплекс, но тогава обстоятелствата наложиха да построя Гранд Хотел Банско. Тоест това е дълго чакан проект. Като гледам реакцията на хората, които идват и го виждат, осъзнавам, че сме се справили добре. Вече мисля за следващата стъпка.

Comments

comments