Парламентът прие оставката на правителството

С почти пълно единодушие депутатите от 43-тото Народно събрание приеха оставката на втория кабинет „Борисов“. За разпускане на правителството гласуваха 218 народни представители, а двама от ГЕРБ се въздържаха. Никой не беше против.
По време на дебатите в пленарна зала, които продължиха около два часа и половина, стана ясно, че с изключение на Реформаторския блок, всички други са против ГЕРБ. Дори Патриотичният фронт, който успя да издейства от Борисов редица отстъпки, се обяви срещу политиката на кабинета.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обвини Борисов в опити за пряка намеса в работата на Народното събрание. Засегната бе социалната политика на кабинета, която според представители на ПФ е била недостатъчна. Те настояват за двойно увеличение на минималната пенсия до 300 лв.

Коалицията не беше стабилна и резултатът беше предизвестен, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му от самото си формиране управленската коалиция е поставила под риск стабилността на държавата.

От Реформаторския блок се похвалиха, че са в основата на съдебната реформа. Тя обаче бе приета в силно орязан вид, заради желанието на премиера отново да балансира интересите на всички.

Comments

comments