Парламентът не може да си избере председател

Депутатите гласуват за 4 кандидатури, но нито една не събира достатъчно подкрепа. Появи се и пета

Предизвестено – фрагментираният парламент изпадна в невъзможност да си избере председател. Днес е първото тържествено заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание, като според конституцията на това първо заседание депутатите търябва да си изберат ръководство. Те обаче бяха изправени пред избор между цели четирима кандидат-председатели – от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, БСП и „Възраждане“. И започнаха да се бламират едни други, изправяйки страната пред конституционна криза. В последствие се появи и пети кандидат – от ДПС.

По азбучен ред, първата за гласуване номинация бе тази на Кристиан Вигенин (БСП). „За“ гласуваха 27 депутати (цялата парламентарна група на левицата, плюс двама от ПП). „Против“ бяха 31 народни представители (27 от „Възраждане“, двама от ДПС и по един от ГЕРБ и ДБ), а 181 се въздържаха (66 от ГЕРБ, 50 от ПП, 19 от ДБ и 12 от БВ).

Така кандудатурата не бе приета.

Втора в гласуването бе тази на Никола Минчев. Минчев получи подкрепата на 74 народни представители (53 от ПП, 20 от ДБ и един от БСП). „Против“ бяха 29-ма (2-ма от ГЕРБ и 27 от „Възраждане“), а 135 се въздържаха (64 от ГЕРБ, 36 от ДПС, 23 – БСП, 12 – БВ).

Така и тази номинация бе отхвърлена.

Третият кандидат за председател – Петър Петров („Възраждане“) получи 27 гласа „за“ (само на собствената си парламентарна група), 94 „против“ (е“дин от ГЕРБ, 50 от ПП, 25 от БСП, 18 от ДБ), а 118 се въздържаха (66 – ГЕРБ, 3-ма от ПП, 36 от ДПС, 12 от БВ).

Следоватвелно и кандидатът на Костадин Костадинов бе отхвърлен.

Последната подложена на гласуване номинация бе тази на Росен Желязков (ГЕРБ). Той получи 103 гласа в подкрепа (67 ГЕРБ, 36 – ДПС). 86 бяха „против“ (52 – ПП, 27 „Възраждане“, 7 – ДБ). С въздържал се гласуваха 51 народни представители (един от ПП, 25 от БСП, 13 от ДБ, 12 от БВ).

С други думи – и тази номинация бе отхвърлена. Така, според приетите процедурни правила, които са традиционни за парламента, на балотаж отидоха двамата кандидати, спечелили най-много гласове „за“ – т.е. Минчев и Желязков.

А подкрепана на ДПС за номинацията на ГЕРБ не бе изненада, като депутатът от Движението Йордан Цонев я и мотивира преди гласуванията:

„Последователни сме – когато искаме една оставка и когато я вземем, не се връщаме назад. В миналоя парламент подкрепихме Никола Минчев и след системни нарушения го свалихме“. (Цонев визира „импийчмънта“ на Минчев, когато той бе свален от председателския пост от оформилото се мнозинство ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“).

Последвалата 15-минутна почивка обаче не доведе до разплитане на казуса, а до задълбочаването му. Минчев и Желязков отидоха на балотаж, като пак нито един от двамата не беше избран.

Никола Минчев получи подкрепата на 98 народни представители, а 32-ма бяха против. 110 се въздържаха.

Росен Желязков получи 103 гласа „за“, 85 против и 52 – „въздържал се“.

Думата поиска съпредседателят на ПП Асен Василев, за да цитира конституцията – за да се приеме Росен Желязков за председател, трябват поне 121 гласа (от присъстващите 240), а не само 103 (като получил повече от тези на Минчев). Никой не му възрази, при положение, че според приетите правила би следвало да спечели онзи кандидат, получил повече гласове.

Конституцията обаче гласи, че председател се избира на първото заседание. И така на практика процедурата стартира наново – заради изчерпване на старата.

Деислава Атанасова (ГЕРБ) обяви пак номинацията на Желязков. Но преди това подчерта:

„Очевидно всички думи, казани при откриването, не са били чути или не са били разбрани. Напът сме да сътворим още една криза – да се бламира работата на законодателната власт“, посочи тя и допълни, че изпълнителната се намира в ръцете на служебно правителство, а съдебната има незапълнени квоти (от парламента).

След което припомни, че в миналия парлемент ГЕРБ не е издигала номинация за председател, осъзнавайки, че е втора, а не първа политическа сила.

Отвърна Асен Василев:

„Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Ясно обявихме преди три дни, че ще имаме председател. Срещу Никола Минчев (в миналия парламент), вие гласувахте „против“. Нормално е опозицията (ние) да гласува с „против“, а вие като победител на изборите – да си осигурите мнозинството“.

След което припомни, че в миналия парламент Минчев бе избран след проведените преговори за съставяне на правителство, т.е. след осигуреното мнозинство.

„Ние не си говорим по дивани, сараи и т.н.“, допълни.

Намеси се и Йордан Цонев:

„Трябва да стартира тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо. Никой от нас не е обещал в политическата си програма, че ще блокира институцията“, заяви той.

А другият съпредседател на ПП Кирил Петков се обърна към ГЕРБ с предложение:

„Призовавам първата политическа сила – ако се чувствате отговорни, а виждате, че вашият представител не е одобрен, най-малко трябва да направите стъпка настрани, за да може това Народно събрание да започне да работи.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също направи „оферта“: да се избере Вигенин – като решение между двете други „антагонистични“ номинации.

А „ново“ 20 сервира насред дебата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, като обяви, че Движението също ще издигне номинация. И предложи тази на Йордан Цонев. Така номинациите за председателското място станаха пет.

Очаквайте подробности

Comments

comments