Парламентът блокира. Не успя да избере председател

Неуспешен избор на председател блокира парламента още при откриването му. Депутатите гласуваха 4 пъти, но така и не успяха да се обединят около един кандидат.

В тази безпрецедентна ситуация се оказва, че 48-ото Народно събрание беше открито, но не може да заработи.

На многобройните гласувания бяха подложени цели петима кандидати, което също никога не се е случвало в досегашната парламентарна практика. До балотаж стигнаха претендентите на ГЕРБ Росен Желязков и на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев.

Никой от тях не можа да събере нужните 50+1% от гласовете в пленарната зала. Но и никоя от двете политически сили не пожела да отстъпи. Така се стигна до взаимната блокада и патовата ситуация.

„Отново влизаме бавно в схемата на „Параграф 22″. Прекрасна книга за четене, но не и за игра на депутати“, коментира с горчивина председателстващият Вежди Рашидов. Той призова колегите си към разум, защото „иначе гражданите ще ни изметат всички оттук“.

Разумът би трябвало да се прояви утре в 10 часа, когато залата отново ще се събере в опит да свърши единствената задача, която народното представителство има в деня на откриването.

Процедурното фиаско бе предшествано от няколко часа спорове и взаимни обвинения, които на моменти отиваха далеч отвъд избора на председател.

„На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира. Да бъдем по-конструктивни и отново да опитаме да изберем председател. Този избор е норма. Законодателният орган не би могъл да функционира без председател“, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ и отново номинира Росен Желязков.

От „Продължаваме промяната“ не пожелаха да отстъпят. „Доколкото си спомням при гласуването на г-н Никола Минчев за председател на предишното НС вие гласувахте против. И това е съвсем нормално – опозицията против. Съвсем нормално е и първата политическа сила да си осигури мнозинство за избор на председател“, отговори Асен Василев от ПП.

И тяхната номинация за парламентарен шеф остава Никола Минчев.

„Това да издигнеш председател с надеждата опозицията да го подкрепи, или е наивност, или се разчита на задкулисни договорки. Ние задкулисни договорки не правим“, заключи Василев.

„Трябва да се стартира тази институция. В това няма нищо политическо, има държавническо! Кой от вас тук е обещавал на избирателите си, че ще блокира работата на парламента“, скара им се Йордан Цонев от ДПС.

Той напомни, че с минимални изключения винаги първата политическа сила е излъчвала председателя и той е бил избиран с огромно мнозинство от 230-240 депутати.

„Призовавам първата политическа сила, ако наистина се чувствате толкова отговорни и виждате, че вашият представител не е одобрен от тази зала, направете стъпка встрани и дайте възможност парламентът да избере някой, който може да спечели доверието на поне половината зала“, скочи Кирил Петков от ПП, на практика призовавайки ГЕРБ да оттеглят Росен Желязков.

Даниел Митов нарече това искане безпочвено и безсмислено, защото легитимността на ГЕРБ в парламента била по-голяма от тази на ПП – по силата на резултатите от изборите.

„Вие сте първа политическа сила. Искаме да видим вашия план за управление. Къде е планът за управление на държавата, при условие, че даже не може да осигурите мнозинство за избор на председател на Народното събрание? Ако нямате план за управление, защо вкарахте държавата в тази конституционна криза„, попита от парламентарната трибуна Асен Василев от ПП в отговор на Митов.

Разгневени от безизходицата, от ДПС демонстративно излъчиха и свой кандидат за председател на парламента – Йордан Цонев.

„Възраждане“ препотвърдиха номинацията на своя претендент от самото начало – Петър Петров. А БСП продължава да се придържа към Кристиан Вигенин. Така броят на номинираните нарасна до безпрецедентните петима кандидати.

„БСП повече от 12 години води последователна политика срещу модела, който олицетворява вашата партия“, обърна се Георги Свиленски към депутатите от ГЕРБ. „Ние 12 години се мъчим да разкажем на хората за този модел, за да не се допуска“, добави той.

„Изборът на председател не е точно домакинска работа, за да започне парламента работа – това е много важно. Но той е важен политически сигнал„, посочи Христо Иванов от „Демократична България“. „Ние водим политическа дискусия – не водим дискусия за това как да организираме работата на парламента“, уточни той.

„Г-н Иванов, Вие вярвате ли ми, че аз искам съдебна реформа и правна реформа“, репликира Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Днес Народното събрание прилича малко на детска градина“, обобщи колегата му Делян Добрев.

Препирните дотегнаха на председателстващия Вежди Рашидов и той избухна: „Откъде дойдохте с толкоз омраза, къде се родихте, че мразите, бе хора! Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб, няма ли да има, ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне. Тук е място за работа! Моля ви, разберете се като държавни мъже, бе! Ама пълен майтап е като се слуша отвън, уважаеми колеги! Ако така ме карате да стоя 4 дни… аз не съм като вас свободен човек! Моля ви!“

Рашидов призова дебатът да бъде прекратен, за да не страда повече авторитетът на парламента „от това смешно нещо“. Същото предложение по-рано направиха и от ДПС.

„Много е безотговорна тази предизборна конфронтация, която виждаме. Ако това е предизборната кампания за 49-ото Народно събрание, това е абсолютно безотговорно„, заяви Мустафа Карадайъ.

„Това, което видях аз днес, е показно защо се намираме в такава трудна ситуация. Защото ГЕРБ направиха показно: Казаха „Елате, искаме да разговаряме, но ние по никакъв начин няма да си променим позицията“, обобщи Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

„Истинската причина това да се случва сега, е че г-н Борисов не иска да се оттегли от политиката и вие сте тук да го защитавате“, обърна се съпредседателят на ПП Кирил Петков към депутатите от ГЕРБ-СДС.

„В момента няма нито управляващи, нито опозиция в Народното събрание“, посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той припомни ситуацията от 42-ото Народно събрание, когато също се очертаваше конституционна криза поради равното разпределение на гласовете при избор на председател – 120 на 120. Тогава „златният пръст“ на „Атака“ спаси ситуацията.

В язвителен коментар от своя профил във фейсбук Слави Трифонов определи ситуацията като „Голям майтап. Сбърках. Не е майтап, трагедия е“. Трифонов, чиято партия бе сочена като отговорна за разпада на трите предишни парламента, попита иронично как така него го няма, но народното представителство отново е безпомощно. И си отговаря: „Българският парламент е такъв, защото ние сме такива. Нали тези хора са дошли от нас. Като гледам днешния парламент, той безусловно ми прилича на огледало, в което се оглеждаме всички ние.“

Comments

comments