Още една оставка в ОИК- Разлог, този път от квотата на ДПС

Айше Али Дервиш от квотата на ДПС в ОИК Разлог подаде оставка. Това е втора оставка подадена в ЦИК, заради отстраняването на кмета К. Герчев от кметския стол.

Под сурдинка се коментира, че Айше е заплашена, за да напусне комисията! Полицията започва разследване заради сигнали, че се упражнява тормоз над членове от общинската избирателна комисия в Разлог.

Припомняме, че преди три дни председателят на Общинска избирателна комисия в Разлог Елена Пандева от ПП ГЕРБ е подала първа оставка.

„Страх лозе пази“. В Разлог се коментира, че Елена Пандева напуска Общинската избирателна комисия, за протакване на време, за да няма възможност да се свика извънредно заседание по казуса с отстранения от ВАС кмет Красимир Герчев.

Други коментират, че Пандева е влязла в жесток скандал с лидерите на ГЕРБ в Разлог, които са настоявали тя да наруши разпореждането на Върховен Административен съд и да гласува против отстраняването на кмета Герчев. Освен постъпилата оставка предстои спешно попълване на състава, тъй както преди месеци е починала заместник-председателят на ОИК Разлог – Татяна Лазарова-Цанева.

Членовете са взели единодушно решение да се изиска служебно да се изиска акт за смърт от служба ЕСГРАОН в Общината Разлог за смъртта на Цанева, като след представянето му да бъде подадено уведомление до ЦИК за настъпилото обстоятелство. До решаване на този проблем със състава, Избирателната комисия не може да заседава в близко време за детрониране на градоначалника Красимир Герчев, коментираха юристи. Както подробно информирахме, правомощията на кмета бяха предсрочно прекратени. Герчев бе признат от магистратите в конфликт на интереси. Делото бе образувано преди повече от година.

Първоначално разследването срещу разложкия кмет бе проведено от КПКОНПИ.

КПКОНПИ уличи Герчев в тежки нарушения – определил се сам, като ръководител на проект за саниране по ОП „Региони в растеж“. Казусът е свързан с обновяването на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. Красимир Герчев едновременно е отчитал и приемал изпълнената по проекта работа, за която е получавал възнаграждение в размер на 7985 лева. Самият Герчев коментира пред медиите, че е дарявал парите от проекта за храм и болницата в Разлог. Процедурата може да бъде забавена от ОИК, ако не съберат 2/3 мнозинство, но е с предизвестен край. Преди година членовете на избирателната комисия в Кресна например месеци наред комплектоваха документи от различни институции и отказваха да детронират селския управник на с. Сливница заради влязла в сила присъда, но в крайна сметка ЦИК се намеси и селото избра нов кмет. Казусът с кмета на Разлог и установения от КПКОНПИ конфликт на интереси не е прецедент в областта. Миналата година комисията подгони 3-ма общински съветници от Благоевград заради гласуване в зала, което облагодетелствало техни роднини, едното от делата вече е във ВАС и не е изключено всеки момент магистратите да се произнесат и да се наложат промени в състава на съвета. Пак през 2021 г. антикорупционната комисия глоби със 100 000 лв. бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, но отстраняване от поста не последва, понеже междувременно той бе загубил местните избори.

Отстраняването на Красимир Герчев от поста ще направи мандат 2019-2023 най-критичен за кметовете от Благоевградска област, защото през 2020 г. с поста си се раздели и предишният кмет на Благоевград Румен Томов, който бе отстранен от съда заради ненавременно заличаване от Търговския регистър на фирмата си.

Comments

comments