Очаква ли ни енергийна криза през зимата

В студиото на „Здравей, България” експерти заявиха, че през зимата не ни очаква енергийна криза.

„Няма опасност страната ни да остане неподготвена за зимния период от гледна точка на енергийните източници. България получава газ от Русия. Към днешна дата данните показват, че у нас влизат 477 тераватчаса газ от руски поток. От тях за нас остават около 86, тоест 20%”, каза Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това създава натиск върху цените”, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

„Както казаха колегите в момента у нас влизат определени количества руски газ. Благодарение на това системата регионално е балансирана. Ако тази ситуация се запази и през зимата няма да има физически недостиг на газ. Притеснението е, ако тези количества, които влизат в балканския регион от Русия и частично оставят у нас, тотално спрат. Тогава е възможно да настъпи ситуация, в която да има известен недостиг. Не говорим да бъде изцяло спряно газоподаването, а да има известен дефицит на пазарите. Надяваме се да не стигнем до крайни мерки”, коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

„Ще  се справим и без руски газ. Няма място за паника. Не очаквам дори да има мерки. „Топлофикация” е един добър пример за компания, която може доста по-оптимизирано да се ръководи”, поясни Виктор Минчев, Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

Comments

comments