Официален мъжки костюм или смокинг – кое и кога да изберете?

Когато става въпрос за формално облекло при мъжете, съществуват две основни опции, които са и сред най-предпочитаните от силния пол – мъжки костюм и смокинг.

Пазарът в днешно време предлага голямо разнообразие от модели и в двете категории, което допълнително затруднява избора на мъжете.

Специалистите от онлайн магазин за мъжка мода Carducci споделят повече информация относно тази дилема и правилното решение, което да вземете.

Избор на мъжки костюм или смокинг според спецификите на облеклото

Въпреки че си приличат, защото притежават еднакъв вид елементи и се причисляват към формалното облекло, те имат и много ключови разлики:

  1. Костюм – предпочитан вариант за формална визия, който включва две основни части – сако и панталон. Към тях могат да се добавят още риза и елече, както и аксесоари – ръкавели, кърпичка, папийонка или вратовръзка. Костюмът е подходящ за бизнес средите, за социални мероприятия, официални вечери или дори ежедневието, ако средата ви предразполага.
  2. Смокинг – това е най-официалното мъжко облекло. Сакото има сатенени елементи, които са под формата на маншети. Детайли, изработени от сатен, могат да бъдат открити и по дължината на панталона. Смята се за задължително смокингът да се носи с папийонка. Има и допълнителен елемент, който не присъства при костюма – пояс. Препоръчително е цветът му да съвпада с този на папийонката.

Кога е препоръчително да носите костюм и кога смокинг?

За по-класически събития, където се изисква строга елегантност, смокингът е подходящ избор.

Ако обаче сте канени като гости на сватба или друго мероприятие, или имате бизнес среща – официалният мъжки костюм е подходящ.

Не забравяйте, че формалността е ключов фактор при избор на облекло. Личните предпочитания също са важни, защото именно по този начин ще излъчвате самоувереност и ще изразите себе си по най-добрия начин.

Има ли правила при носенето им?

Ако искате да изглеждате изтънчено и елегантно, а представителността е важна за вас, то е препоръчително да следвате етикецията при носенето на костюм или смокинг:

  • при носене на костюм е препоръчително да съобразите панталона и обувките – за избор на цвят, както и дължина на панталона, трябва да се вземат предвид обувките и обратното;
  • при носене на костюм е важно да използвате и допълнителен аксесоар – колан. Той прихваща панталоните правилно и изгражда представителната визия;
  • ако искате аутфит, включващ смокинг, не го съчетавайте с вратовръзка;
  • избирайте ризи с права яка.

Това са само част от основните характеристики и правила, които да вземете предвид при избор на облекло за официални събития или ежедневието.

Comments

comments