От Страсбург препоръчват съдии да разследват главния прокурор

Съветът на Европа предлага 3 години мандат за надглавния прокурор

Мандат от три години за т.нар. надглавен прокурор или замяната му със съдия или група съдии.

Това са част от препоръките, изпратени до България от Кристоф Поарел – ръководител на отдел „Човешки права“ към Съвета на Европа (СЕ).

Препоръките са свързани с подготвяните промени в законодателството за отговорността на главния прокурор, съобщи БТА, като цитира пресслужбата на СЕ.

Първо Поарел е изпратил писмо на 15 декември 2020 г. В него той оценява положително възможността за назначаване на т.нар. надглавен прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на обвинител номер 1 и висшестоящи служители.

На 18 и 19 януари Поарел изпратил допълнителни препоръки. В тях той посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Препоръките са за по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на начин за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.

Кристоф Поарел изтъкнал, че предвижданият начин за избор на надглавен прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този обвинител трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Comments

comments