От името на главния прокурор Гешев се обяви в защита на прокурори и следователи

гешев


Седмица след като хиляди се събраха в София на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, настоящият зам. главен прокурор изпрати своя позиция до медиите. В нея изказва благодарност на колегите си – както на тези, които публично го подкрепили, така и на тези, които не са го направили. В нея той говори не само от свое име, но и от това на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Без да се разбира конкретният повод, в позицията Гешев говори за политически и медиен натиск, който целял да представи в лоша светлина прокурорите и следователите.

 

„Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор“, посочва Гешев. Кандидатурата му за поста главен прокурор бе издигната единодушно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

От името на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на прокуратурата заявява, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители „само и единствено защото са изразили лична позиция“, пише Гешев, без да обяснява какво има предвид.

„На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието „Халифакс“, пише в позицията на Иван Гешев.

Последното споменаване името на Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, e в последния брой на в. „Капитал“. В нея се посочва, че вълната в подкрепа на Иван Гешев в професионалните среди не е толкова внушителна, колкото изглежда. Изданието допълва, че на челните места в появилата се подписка са ядрото обвинители, които се виждат по телевизията заради публичните акции от ерата „Гешев“. Дава се пример със Силвия Соколова, която през 2013 г. е свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. „Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега“, посочва изданието.

„Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус“, завършва позицията на Гешев.

Източник: Дневник.бг

Comments

comments