От Благоевград до Париж, през Лил, Бордо и Ла Рошел за 87 хил. лева и за сметка на данъкоплатците

  • Франция е била любима дестинация за командировки на бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и хора от екипа му.
  • Заради липса на отчетни документи, какво точно е свършено там не става ясно.

Близо 87 хил. лв. в рамките на две години са или похарчени от бюджета на Благоевград за задгранични пътувания на бившия кмет на града Атанас Камбитов и хора от „вътрешния кръг“ в администрацията му като в тази сума не влизат командировъчните, които са им били изплатени. Цел на пътуванията са били популярни туристически дестинации. Всички разходи за самолетни билети и настаняване са платени от бюджета на общината през дружеството й „Благоевград Фест“ ЕООД , но без да е ясно, по чия покана са били осъществени и каква работа е била свършена.

До Париж, през Лил, Бордо и Ла Рошел

Според справката, която  получихме  по Закона за достъп до обществена информация, от закритото през януари общинско дружество „Благоевград фест“,  бившият кмет на града Атанас Камбитов и екипът му са осъществили през 2018 и 2019 г. 19 служебни пътувания.

Първото пътуване  е до Франция, между 24 и 28 април 2018 г.,  като в справката не е уточнен града – крайна цел на командировката. Ясно е само, че тя е струвало 16 хил. лв. , включващи самолетни билети и настаняване. Тази командировка е осъществена от Камбитов, Христина Шопова, която по това време е заместник кмет по култура и хуманитарни дейности, тогавашният председател на Общинския съвет в -Благоевград Радослав Тасков, директор на правната дирекция на общината Антония Методиева и Десислава Бинева, която не е служител на общината.  Освен средствата за настаняване и билети, четиримата са получили и по 685 лв. командировъчни, а Бинева 342 лв. Основание за командировката, според данните предоставени от дружеството е „Организиране на фестивал Франкофоли“.

През юли 2018 г., само няколко месеца след първата командирова, същият екип допълнен от Иван Икономов и Христина Трифонова, които също не са общински служители, а участието им в делегацията е неясно, заминават за Бордо и Ла Рошел, където прекарват 6 дни в периода 12 -17 юли 2018 г. Целта на пътуването е „Участие в работни срещи с цел организиране на фестивала „Франкофоли“.

Ла Рошел е най-големият френски град на Атлантика. Той е елитно място за туризъм, често определян като по-красив дoри от Ница и Кан. Престоят и пътуването на благоевградската делегация до там, струва близо 22 хил. лв., показва официалната официалната справка на „Благоевград фест“.

През ноември 2018 г. заместник кметът на Благоевград Христина Шопова посещава и Лил във Франция. Престоят й там продължава 4 дни, а заедно със самолетните билети, платени от общинското дружество, той е струвал на данъкоплатците 3.3 хил. лв. В Лил Шопова е взела участие в среща на Международната асоциация на кметовете франкофони.

Последното пътуване във Франция на Атанас Камбитов и заместничката му Христина Шопова е до Париж. Там те отиват през септември 2019 г., като за 3 дни, платените от „Благоевград фест“ пари са близо 8300 лв. В справката за пътуването като негова цел е записано отново „Участие в работни срещи с цел организиране на Франкофоли“.

Рим, също е бил сред посетените места от екипа на Камбитов. За това пътуване са похарчени почти 5 хил. лв. Основанието за тази командировка е “ Участие на кмет и екип в конференция“. В предоставената справка обаче липсва уточнение кой осмен бившия кмет на Благоевград е бил включен в „екипа“ му.

Останалите пътувания на Камбитов и приближените му са до Скопие, Загреб, Белград, Солун, Драма, Осиек и Чаковец, като това са значително по-евтини командировки, в сравнение с тези до Франция и Италия.

Липсващата информация

Справка, предоставена пак от „Благоевград фест“ съдържа информация за сумите, които служителите от „вътрешния кръг“ на Атанас Камбитов и председателя на Общинския съвет в Благоевград са получили като „командировъчни“ , за всяко от изброените пътувания (виж прикачения по-долу документ).

В тази справка обаче липсват отчети от свършеното по време на въпросните командировки. Директорът на дирекция „Финансова политика“ Костадин Шумантов обясни, че разполага само със заповеди и командировъчни.  В Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина обаче изрично е записано следното:

„В 10-дневен срок от завръщането си лицата или ръководителите на делегации, командировани от ведомства, представят на съответния ръководител, издал заповедта, или на определено от него длъжностно лице доклад за извършената работа“.

Това нарушение е сериозно и в най-общия случай, тези които са са го извършили, носят отговорност за действията си.  Но отговорността е и за този, който е подписал заповедите за командировка.

Чл. 40 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина гласи изрично:

„Длъжностни лица, които в нарушение на установения ред са издали заповед за командировка или специализация в чужбина, както и командировани лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката или специализацията, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута за командировката или специализацията. Валутните средства се възстановяват в левовата им равностойност по централния курс на Българската народна банка към момента на възстановяването или към момента на изразходването им, ако той е по-благоприятен за ведомството или предприятието“.

Нещо повече, когато за тези пътувания е плащано със средства на данъкоплатците, би следвало отчетността да бъде пълна и прозрачна. В противен случай (както в конкретния) остава съмнението, че става дума за скъпи екскурзии, които хората от местната власт в Благоевград са си „подарили“ за сметка на гражданите.

Остава неизяснен и въпросът, дали служителите на община Благоевград са осъществили пътуванията си по покана или по собствена инициатива, тъй като такава информация също не е налична в архива на местната администрация. Това е важно защото би променило условията на командироване и размера на дневните командировъчни, които са получени от бюджета на общината. Според вече цитираната наредба:

„Когато приемащата страна осигурява пълен пансион в натура, на командированите лица се изплаща 30 на сто от размера на полагащите се дневни пари. При частично поемане на някои разходи дневните пари се намаляват с размера на разходите (…)“.

Справките за изплатените от община Благоевград командировъчни оставя впечатленето, че пътуващите са получили пълния размер на полагащите им се дневни пари, което навежда на мисълта, че не са имали покани за  посещенията си, нито са били официални гости. Така висящ остава и въпросът с кого са се срещали по време на пътуванията си и каква раота са свършили по време на командировките си.

И командировки за организиране на фестивал, който няма да се състои

Пет от командировките, които са описани в справката на „Благоевград фест“ са били свързани с работни срещи и организирането на фестивала „Франкофоли“. В това число попада и последната, която се е състояла през септември м.г. в Париж. Атанас Камбитов и Христина Шопова са посетили френската столица, за работни срещи, свързани с организирането на фестивала „Франкофоли“, през лятото на т.г.

Той обаче очевидно ще се състои в София, след като бившият кмет на града Атанас Камбитов напусна кабинета си след изборите през есента на м.г. През декември във Фейсбук профила си той публикува снимка с директора на фестивала Жерар Пон и информация за среща, на която са били обсъдени бъдещите им общи проекти.

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и директора на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон (в средата и в дясно на снимките) Снимка: Профил във Фейсбук
Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и директора на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон (в средата и в дясно на снимките)
Снимка: Профил във Фейсбук

“ Вчера посрещнах много скъпи за мен гости, френските ми приятели Жерар и Фред. Разговаряхме, смяхме се, припомнихме си забавни моменти от историята на „Франкофоли.Благоевград“ и начертахме бъдещи проекти. Благодарих им за приятелството, за партньорството, за всичко, което направиха за „Франкофоли.Благоевград“ и това Благоевград да бъде част от културния календар на света. Желая им весели коледни празници и щастлива нова година! „, написа Камбитов.

Два дни по-късно  самият Пон написа недвусмислено в профила си в социалната мрежа : „Завръщане в България  и добри новини – Шестото издание на „Francofolies“ ще се проведе в София, на 19 и 20 юни . Заедно с Атанас Камбитов, организатор на фестивала  в България”.

Малко след това, в телефонен разговор между Пон и новия кмет на Благоевград Румен Томов станало ясно, че именно бившия кмет и Христина Шопова били инициатори на срещата и идеята за провеждане на фестивала в София. Жерар Пон обяснил още, че те са изпреварили новият кметски екип, а сроковете, които са имали за организацията на фестивала в България, са налагали да се сключи договор, за да бъдат подсигурени изпълнителите на време.

През януари тази година, дойде и последната изненада по отношение на фестивала. Оказа се, че бившият зам. кмет Христина Шопова е станала негов директор.

Така излиза, че обществен ресурс е бил прахосан за няколко скъпи пътувания, които не са свързани с Благоевград и гражданите му.

Comments

comments