Отпада минималният праг на заплатите на общинските съветници в Благоевград, възнагражденията им остават около 1 300 лв.

Отпада минималният праг на заплатите на общинските съветници в Благоевград, възнагражденията им остават около 1 300 лв. Това стана ясно по време на пресконференция, предаде  „Фокус“.

Председателят Радослав Тасков каза, че в извънредното заседание на Общински съвет, насрочено за 11 декември са включени 13 точки, първата от които касае приемане на правилника за дейността на местния парламент.

Преди началото на пресконференцията е било проведено заседание на временната комисия, ангажирана с изработването на правилника, на което е взето въпросното решение – да отпадне минималния праг, обясни общинската съветничка и председател на комисията Антоанета Богданова.

„Временната комисия приключи работа. В обявения срок от 14 дни са приемане на предложения, поличихме 9 предложения и становища за промени. Разгледахме всички предложения. Повечето от тях касаят промяна във възнагражденията на председателя и общинските съветници. Други по-голяма публичност на комисиите. Част приехме, друга не“, коментира тя.

По думите й това, което е взето като решение, относно заплатите на общинските съветници е да се махне минималния праг от 35 % и да се запази както е до сега – местните парламентаристи да получават до 70 % от възнаграждението на председателя на Общински съвет.

„Ако в този вариант се приеме правилника, то заплатите ще останат като сегашните, тоест до 1 300 лв. Всички 8 присъстващите на комисията бяхме единодушни за този вариант“, подчерта тя.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков от своя страна определи работата на комисията като изключително добра. „Благодарен съм, че колегите походиха отговорно и успяхме в срок да изработим правилник, което ще ни позволи в понеделник да окомплектоваме комисиите и прочие. Първото редовно заседание ще е на 29 декември“, отбеляза той.

Във връзка с въпрос – редно ли е общинските съветници да получават големи възнаграждения за 1 работен ден месечно, председателят Тасков изрази несъгласието си с подобно твърдение. По думите му работата на общинските съветници е много по-сериозна и освен участие в заседания на местния парламент, често изисква допълнителна работа, дори работа на терен.

Председателят добави, че общинските съветници винаги са били толерантни и в последните над 12 години никога не са си позволявали да взимат максималните възнаграждения, които им се полагат по закон.

„Винаги сме подхождали с разум и никога не сме имали заплати, които да са максимум. Дори по времето, когато заплатата се определяше от средната брутна заплата, която по онова време беше 1 300, общинските съветници взимаха по около 600 лв.“, добави Радослав Тасков.

Той коментира, че Общински съвет – Благоевград 2023 – 2027 година е готов да работи много активно.

„Правим всичко възможно да разглеждаме важни за общината въпроси, правим извънредни заседания и така ще е занапред. Наясно сме какво е състоянието на общината и няма да откажем да се съберем, за всички въпроси, касаещи общината“, подчерта той.

Comments

comments