Отопление на къща – какво да изберем

Отоплението на къщата значително се различава от това на апартамент. Качествената външна изолация на всички стени и на покрива, както и подходящата дограма, чувствително може да повишат енергийната ефективност, но въпреки това въпросът за избор на удачно отопление, си остава един от най-значимите за собствениците на къщи.

 

На какво да обърнем внимание при избора на отопление:

  • Ефективност – важно е с избрания метод да успеем да постигнем желаната температура с минимални усилия и средства;
  • Разход – освен първоначалната инвестиция, трябва да имаме предвид и какви ще бъдат ежемесечните разходи в бъдеще;
  • Удобство – не на последно място важно е избрания метод на отопление да ни гарантира комфорт и да не се изискват много усилия от наша страна за поддържането му;
  • Екология – това е един въпрос, който остава малко на заден план и за съжаление вече силно усещаме последствията от това. Както знаем, отоплението на дърва и въглища значително замърсява въздуха затова е добре да се насочим към по-модерни и екологични варианти, които не се отразяват толкова негативно на природата.

 

И така – какво все пак да изберем:

1. Отопление на пелети

Съществуват няколко вида пелети – най-общо можем да ги разделим на дървесни и агропелети. Първият вид се произвеждат от пресовани дървесни отпадъци, а вторият от отпадъци от селското стопанство като слама, слънчоглед и т.н. Отоплението на пелети предлага много по-голям комфорт отколкото това на дърва и въглища, тъй като пелетния котел работи напълно автоматизирано и изисква много по-рядко зареждане и почистване.

Също така пелетите не изискват предварителна обработка като дървата, те идват в готов за използване вид. Имат много високо КПД на изгаряне, което ги прави много по-ефективни от дървата. В процеса на горене пелетите отделят в пъти по-малко въглероден диоксид, сажди и пепел, благодарение на което са една екологична алтернатива на твърдото гориво. Също така пелетите са възобновяем енергиен източник. С помощта на пелетна инсталация, освен отопление ще може да ползвате и битова гореща вода, възможно е и изграждане на подово отопление. Като недостатъци можем да посочим високата първоначална инвестиция и нуждата от макар и минимална поддръжка на котела.

2. Отопление с термопомпа

Термопомпите са съвременен и ефективен вариант за отопление и охлаждане. На практика термопомпата може да достави повече енергия отколкото изразходва, благодарение на което се дължи нейната икономичност и високо КПД. Термопомпата може да осигурява и топла вода, както и значително да намали сметките ви за ток с до 70 %! Не се нуждаете от комин, инсталацията не изисква ежедневна поддръжка и обслужване, не замърсява въздуха и предлага възможност за охлаждане през летния сезон. Недостатъкът е главно високата първоначална инвестиция.

3. Отопление на ток

Отоплението на ток е удачен вариант за къщи с малка квадратура и добра изолация, тъй като в противен случай би излизало твърде скъпо. Най-изгодно отопление на ток се постига с климатици. Друг голям техен плюс е, че предлагат и охлаждане през лятото. Много хора обаче намират за неприятни микротеченията, които те създават. Друг популярен вариант са конвекторните печки. Тяхната ефективност е близка до тази на климатиците, затоплят бързо и липсват нежеланите ефекти като неприятно течение, разпръсване на фини прахови частици във въздуха, шум. Най-голямото предимство на отоплението на ток е липсата на замърсяване и обслужване на уредите. Проблем си остава обаче непрекъснато растящата цена на елетроенергията.

4. Отопление на природен газ

Това е лесен, удобен и икономичен начин за отопление, който на практика не изисква обслужване. Освен за отопление, природния газ може да се ползва за битова гореща вода и готвене. Голямо предимство е, че не се изисква обработка и съхранение на материали, зареждане, чистене. Котелът на природен газ работи автоматизирано, вие само задавате желаната температура в помещенията и на водата в бойлера. Природния газ е екологично чисто гориво.

Минусите на този вариант за отопление са, че все още в много райони няма изградена газификационна мрежа, първоначалната инвестиция е сравнително скъпа, а цената на природния газ е нестабилна.

Както виждате всеки вариант има предимства и недостатъци. Точният избор за вашата къща зависи от вида строителство, района, квадратурата, изложението, изолациите, свободното ви време, дали желаете охлаждане през лятото и т.н. Когато избирате метод за отопление винаги гледайте напред във времето, тъй като това е дългосрочна инвестиция и то нея зависи бъдещия ви комфорт.

Comments

comments